Стефан Янев потвърди, че ще прави политически проект

Стефан Янев потвърди, че ще прави политически проект
Публикация   06:34     07 Март, 2022 /     Бетина Мутишева   /     456

   Бившият служебен премиер и бивш министър на отбраната Стефан Янев потвърди, че има намерение да създаде собствен политически проект. "Като му дойде времето ще го обявим и ще кажем на хората какво искаме, но първо ще чуем и тях", каза Янев в отговор на въпроса дали ще прави партия. Навръх Трети март той пристигна в Шипка и посети храм- паметника "Рождество Христово".

  Според него българите не са обединени по ред причини. "Предвид и това, което се случва в световен план и на километри от нашата родина, войната, която е в Украйна - всичко това са фактори, които разединяват. Но да се надяваме, че ще дойде времето, когато ще намерим себе си и пътя, по който трябва да вървим занапред", посочи бившият военен министър. Той подчерта, че от народа зависи каква България ще имаме в бъдеще.

   Стефан Янев бе отстранен от поста министър на отбраната преди дни. Причината беше по-сдържаната му позиция за войната в Украйна и нежеланието му първоначално да употреби думата "война", коментирайки нахлуването на Русия в украинската територия. В управляващата коалиция това създаде напрежение, а премиерът Кирил Петков неколкократно подчерта, че министрите не могат да изразяват мнения, различни от официалната позиция на кабинета. Непосредствено преди министър-председателят да му поиска оставката, Янев директно заяви, че очаква да бъде заменен с някой, който е по-податлив на външни влияния. А това породи предположенията, че подготвя собствена партия.

   Слуховете се засилиха още повече, след като бившият вече министър публикува видеообръщение във Фейсбук. "Уважаеми господин министър-председател, аз не съм твой министър, нито съм бил, нито ще бъда. Аз съм министър на България, служа единствено на родината и ще продължа да го правя", обърна се Янев към Петков. И отправи критики към партиите на политическата сцена у нас: "Перспективата не изглежда никак добра. Тя не е добра и защото поведението на основните политически сили в страната в момента е базирано на популизъм и лансиране на емоционални тези. Вместо да се търсят работещи решения, се генерират краткосрочни политически дивиденти на базата на страданията на хората. Но аз съм уверен, че българските граждани вече добре се ориентират в ситуацията. Те са мъдри и няма да бъдат допуснати да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес."

  Бяха изказани съмнения, че зад новия проект на Стефан Янев стои президентът Румен Радев. Но държавният глава изтъкна, че не прави "никакви политически проекти с никого". И посочи, че е очаквал повече от Янев като военен министър. 

   Всички тези събития обаче не помагат особено за по-лесната ориентация на избирателите в политическата обстановка. На фона на призивите за стабилност и единение, все повече и повече причините за нестабилността в българската политика се търсят не у нас, а отвън.

Тагове : Янев , проект ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още