Понеделник, 13 Май 2024

Войната в Украйна върна на дневен ред термина "вакуумната бомба"- какво представлява?

Войната в Украйна върна на дневен ред термина
Публикация   08:05     06 Март, 2022 /     akcent.bg   /     368

   Друг документ на американското разузнаване спекулира, че "ударните вълни и натиск причиняват минимално увреждане на мозъчната тъкан... възможно е жертвите на "вакуумната бомба" да останат в съзнание след взрива и да страдат няколко секунди или минути, докато се задушат".

   Физическите поражения на сгради също са налице. Въпреки това е трудно "вакуумната бомба" да се сравнява дори с ядрените оръжия. В най-мощния си вариант тя не може да достигне сила от 1 килотон тротилов еквивалент. За сравнение бомбата над Хирошима е имала мощност от 15 килотона.

   При вакуумната бомба може да се образува облак с гъбовидна форма, поради което някои хора могат да я объркат с ядрено оръжие.

Кой разполага с вакуумни бомби?

Направата на "вакуумна бомба" всъщност е сравнително лесно.

Най-мощното такова оръжие принадлежи на Русия и е наречено "Бащата на всички бомби". Теглото му е 7100 килограма, а мощността на взрива е 44 тона тротилов еквивалент. Сравнено с ядрените оръжия, това е приблизително 0.04 килотона.

Радиусът, в който "Бащата на всички бомби" нанася поражения, е 300 метра. От това можем да заключим, че дори слаб тактически ядрен взрив би обхванал много по-голям диаметър.

САЩ първи създават мощна термобарична бомба. Тя е наречена "Майката на всички бомби" и макар да е с тегло от 8500 кг, има мощност от 11 тона тротилов еквивалент. Радиусът, в който нанася поражения, е 150 метра.

Испания е третата страна, за която е установено, че разполага с "вакуумна бомба". Първият тест е проведен през 1983 година, а оръжието е наречено "BEAC".

Индия пък разработва термобарични снаряди, с които въоръжава своя танк "Arjun". Русия има подобни реактивни снаряди.

Макар да не са разкрили, Франция и Великобритания почти сигурно имат "вакуумни бомби".

Употреба

САЩ е първата страна, използвала по-масово вакуумни бомби. Това става по време на Виетнамската война. Термобаричното оръжие е особено ефективно, когато е насочено срещу тунели и бункери.

Съветският съюз прибягва до употребата на термобарично оръжие по време на войната в Афганистан. Там се изпробва мобилният огнемет ТОС-1, който изстрелва залпове ракети с "вакуумни бомби". Употребата на оръжието в края на 80-те води е причина съветската система да се сдобие с прякора си "Слънцепек".

Непотвърдени съобщения сочат, че руските военни сили са използвали наземно термобарично оръжие при щурмуването на парламент по време на конституционната криза от 1993 г. и по време на битката за Грозни (първата и втората чеченски войни), за да атакуват вкопани чеченски бойци.

През 2003 САЩ използват най-мощната си термобарична бомба в Ирак, а през 2017 година Вашингтон я пуска над бази на талибаните в Афганистан.

Така се стига и до руската инвазия в Украйна. Първоначално CNN съобщи, че руските сили се готвят да използват "вакуумна бомба", а на 28 февруари 2022 г. посланикът на Украйна в САЩ обяви, че това вече се е случило.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha