Петък, 20 Септември 2024

6 март. Сирни заговезни, ден за прошка

6 март. Сирни заговезни, ден за прошка

   Неделя Сиропустна (Сирни заговезни). Българската православна църква почита днес църковния празник Неделя Сиропустна, който отбелязва последния ден преди началото на Великия пост седем седмици преди Великден и седмица след Местните заговезни.

     В Неделя Сиропустна в храмовете в страната християните се събират за вечерна служба, след която взаимно се опрощават, като всички - духовници и миряни - си искат един от друг прошка и взаимно си прощават всичко сторено с дума, дело или мисъл. В народните традиции празникът е известен като Сирни Заговезни, а също така Прошка, Поклади, Сирница, Масленица - денят в който домакинството трябва да се отърве запоследно от млечните си продукти и яйцата. За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки.

   Като ден за прошка, на Сирни Заговезни всеки трябва да поиска опрощение за греховете си към близки и познати. Прието е младите да обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка и целуват ръка на домакините, за да търсят прошка.

   Традиционните думи са "Прости", от търсещия опрощение и "Простено да ти е" от даващия.Традициите за празника у нас включват и т.нар. хамкане - ловене на бяла халва или на варено яйце с уста. На червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

   Важна част от празника са и оратниците - големи огнени клади, които се палят за здраве и за изгонване на злите духове. Младежите прескачат тези клади за здраве, а след това около тях се играят хора, пеят се песни и хората се забавляват. По това време се извършват и кукерски игри, отново за прогонване на злото.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha