Петък, 20 Септември 2024

МВР проверява русенец дали е замерял премиера със снежни топки

МВР проверява русенец дали е замерял премиера със снежни топки
Публикация   04 Март, 2022   /     akcent.bg   /     260

   Установен е един от мъжете, хвърлящи по премиера Кирил Петков снежни топки, информира МВР с уточнението, че това все още е предмет на проверка. Полицията в Русе е започнала проверката по публикации в местни медии, че целещият се вчера в премиера е жител на Русе с име Петър И., който сам се бил похвалил публично, а освен това бил разпознат като привърженик на партия "Възраждане" .

   Инцидентът стана вчера на тържествата по повод националния празник Трети март. Пред паметника на Шипка премиерът беше посрещнат с викове "Оставка" и замерен със снежни топки, една от които го уцели по гърдите. След това той отиде да разговаря с протестиращите, но микрофоните на телевизионните камери не уловиха как е преминал разговорът.

   Самата "Възраждане" вчера заяви, че не одобрява намесването на който и да е празник в злободневни политически отношения и обвини правителството, че само за няколко месеца е поляризирало обществото и с това обяснява виковете "оставка" на Шипка.

   Заради инцидента присъствалият на мястото министър на транспорта Николай Събев поиска оставката на шефа на Националната служба за охрана Емил Тонев. Това не беше съобщено официално, но се разбра от профила на министъра във "Фейсбук", където той полемизира с други потребители по темата. на въпрос на гражданин защо НСО не е реагирала и какво би станало, ако в топката е имало камък, Събев отговаря, че е поискал оставката му.

   Националната служба за охрана не коментира пред "Дневник" казуса. Какъв е протоколът за действие при подобни случаи също не беше съобщено, доколкото правилата за охрана на официални лица са класифицирана информация.

   Според бивши служители на службата, с които "Дневник" се свърза, охраната на премиера е действала професионално и никой не е пострадал дори след като самият Петков е нарушил процедурите, приближавайки се до протестиращите.

   По закон личната охрана е дейност по защитата на живота, телесната неприкосновеност, здравето и достойнството на охраняваното лице от противозаконни посегателства, тяхното предотвратяване и пресичане, при която лицето изпълнява указанията за безопасност, предписани от Националната служба за охрана или от съответния служител.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha