Днес е важно да бъдем единни и да обединим силите си в съграждането на една справедлива, силна и модерна България

Днес е важно да бъдем единни и да обединим силите си в съграждането на една справедлива, силна и модерна България
Публикация   14:02     03 Март, 2022 /     akcent.bg   /     427

Докато я има България, ще пребъде и нейната признателност към човешката саможертва за избавлението ни от робските окови

    Празнично шествие по централната улица на града на 80-метров трибагреник, носен от ученици от всички русенски училища, отбеляза началото на честването на Националния празник на Република България – 3-ти март. Съпровождани от музикантите от Общинския духов оркестър с диригент Димчо Рубчев, участниците в шествието достигнаха до площад „Свобода“, където малката Ема Велчева от Детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство изпълни националния химн. 

   „Докато я има България, ще пребъде и нейната признателност към човешката саможертва за избавлението ни от робските окови. Руски, украински, румънски, сръбски, финландски храбри мъже, знайни и незнайни, редом, са оставили домовете си и са се сражавали за свободна България, заедно с безумно смелите български опълченци. На бойното поле, пред лицето на саможертвата и смъртта, в ума и сърцето на всеки един, важни са каузите, целите, не нациите, не държавите“, каза кметът Пенчо Милков.

   „Днес се прекланяме пред смелостта и куража на българския народ, пред неговия несломим дух. Пет века нашите мъже, жени и деца не склониха глава и не се примириха с тиранията и безправието. Те се бориха за своята свобода и не се страхуваха да погубят живота си в името на това да се нарекат независими и да покажат на света, че няма сила, която може да прекърши българщината. Възродена България премина през множество премеждия, национални катастрофи и години на самовластие, но всеки път успявахме да се справим, защото бяхме единни и непоколебими. Днес може би най-силно разбираме значението на свободата и си даваме сметка за нейните измерения. Сега е моментът да осъзнаем, че свободата не е просто дума от ежедневната ни реторика, а начин на живот, изискващ доблест и действия веднага, точно в този момент. Не бива да си позволяваме примирение и да приемаме свободата за даденост, защото макар и да се извоюва с оръжие, тя се пази с дух.“, това заяви областният управител на област Русе Анатоли Станев по време на словото си, посветено на Националния празник на Република България.

   След неговото слово свещеници от Русенската света митрополияотслужиха заупокойна молитва за падналите за Освобождението на родината и благодарствен молебен за извоюваната свобода. В чест на светлата дата беше строена почетна рота от Русенския гарнизон. Караулът бе приет от командира на Военно формирование 32420 – Русе и началник на гарнизона подполковник Павлин Илиев, а Общинският духов оркестър начело с диригент Димчо Рубчев свири празнични маршове.

   Прозвучаха патриотични стихотворения, а Бориса Кунева от детска вокална група „Слънце“ при Общинския детски център за култура и изкуство с ръководител д-р Наталия Константинова.

   По традиция тържествената церемония, организирана от Община Русе, завърши с полагане на венци и цветя пред паметника на Свободата.

Сред официалните гости на церемонията бе и заместник областният управител Людмил Христов,председателят на Общинския съветИво Пазарджиев, общински съветници, народни представители, представители на други държавни и местни институции. Домакини на събитието бяха кметът Пенчо Милков и неговите заместници.

   В тържествата по случай днешния Национален празник участваха още  председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, неговите заместници Елисабета Михалча и Кристиян Анкулеску, както и представители на Община Гюргево.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още