Хампарцумян: Русия не произвежда нищо незаменимо, но се разрушават веригите за доставки

Хампарцумян: Русия не произвежда нищо незаменимо, но се разрушават веригите за доставки
Публикация   06:36     02 Март, 2022 /     akcent.bg   /     537

Налагането на санкции и контрасанкции между Запада и Русия заради руската инвазия в Украйна ще доведе до забавяне на икономиките, прекъсване на веригите на доставки, но винаги ще бъдат оставени начини за правене на сделки между страните. Светът ще пострада по един или друг начин от санкциите, но Русия ще пострада много повече и по-дълго и ще има огромни репутационни загуби. Това коментира банкерът Левон Хампарцумян в ефира на предаването "Бизнес старт".

    "Да се надяваме, че горещата фаза (на войната) ще свърши по-бързо, за да се търси друг вид подредба - към днешна дата не се вижда скорошно свършване... Ще има продължителен период на санкции, контрасанкции и затруднения. Нищо, което Русия произвежда не е незаменимо, същевремено веригите за доставки и производство са настроени към тези неща и няма да е лесно."

   Има риск за европейските банки, които имат бизнес в Русия, но те не са толкова големи, колкото гигантите "Сбербанк" и ВТБ. Те ще понесат някакви загуби, но няма да има драматичен ефект върху стабилността на компаниите, които ги притежават, смята Хампарцумян.

   "Санкциите могат да предизвикат събития, които не са прогнозирани", предупреди Хампарцумян. Според него ситуацията е много по-сериозна, отколкото през 2014 г. при анексирането на Крим от Москва, но дори изключването на страната от системата SWIFT не е толкова драматично, колкото санкциите срещу Централната банка на Русия. Хампарцумян напомни, че Русия има собствена система за междубанкови съобщения, която ще обслужва вътрешните преводи.

   "Ако една банка бъде извадена от SWIFT следват сериозни затруднения за плащанията към света, но те са заобиколими - ще е по-скъпо, по-трудно, по-несигурно."

   Блокирането на ЦБР е много по-сериозна и болезнена опция, която няма да засегне търговските клиенти на банката, а държавата и нейните резерви, на които Владимир Путин разчита, за да избегне някои от ефектите от санкциите.

   Много вероятно е да има спад в еврозоната, както и спад в руската икономика, а събитията ще предизвикат и промени в плановете за бъдещото развитие на континента - може да се очаква забавяне на затварянето на АЕЦ в Германия, стимули за производството покрай натиска за развиване на по-боеспособни армии, може би и индустриално планиране в Европа.

   "Студената война е била период на икономически растеж на западния свят", напомни Хампарцумян.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha