Янев: „По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция“,

Янев: „По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция“,
Публикация   07:28     28 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     492

   Министърът на отбраната Стефан Янев, който днес беше предложен за освобождаване от премиера Кирил Петков, благодари във Facebook за публично изразената подкрепа към него.

   „По никакъв начин не мога да бъда повече част от тази правителствена конструкция“, заяви Янев в публикацията си в социалната мрежа. Той допълва, че изразената подкрепа за него „връща надеждата, че нашата държава има бъдеще“.

    Премиерът Кирил Петков съобщи, че ще поиска оставката на Янев, която трябва да бъде гласувана утре от Народното събрание. "Искам да подчертая, че аз работих успешно по време на първия служебен кабинет с него и подкрепям политиката за инвестиции в българската армия, но никой министър в моя кабинет няма право на собствена политика“, каза Петков.

   Преди дни Янев заяви, че не бива „да бързаме да слагаме етикети дали е ограничена военна операция или война ситуацията в Украйна", след като по-рано президентът на Русия Владимир Путин обяви началото на "специална военна операция" в Украйна.

   По-късно днес от „Продължаваме промяната“ предложиха Тодор Тагарев за министър на отбраната. Тагарев заемаше същия пост в служебния кабинет на Марин Райков.

   Часове по-рано недоволните от поисканата отстраняване на Стефан Янев от кабинета се събраха пред Министерския съвет. С викове „Оставка“ и  призиви Стефан Янев да стане премиер, протестиращите в подкрепа на настоящия министър на отбраната, който е бивш служебен премиер, затвориха движението по бул. „Дондуков“, съобщава БНР.

   Събитието е създадено от група, обявила се като „Пазители на правото и демокрацията“, а аргументите в защита на Стефан Янев повтарят позицията му от Фейсбук публикацията от снощи.

   Според групата Янев се осмелил да изрече неудобната истина, че България е длъжна да демонстрира позиция само в защита на националните си интереси, а политиката на правителството се определя като вредна.

   Друг протест в подкрепа на министъра и бивш служебен премиер започна малко преди 15 часа - там хората също споделиха подкрепата си за заетата от Стефан Янев позиция.

   Междувременно Съюзът на офицерите от запаса и резерва също се присъедини към подкрепата за Янев, като в писмо до премиера се изразява недоумение от кадровата рокада във военното министерство, а обвиненията в неадекватно поведение към сегашния министър се определят като неоснователни.

   За утре е насрочен нов протест в подкрепа на Янев пред Народното събрание.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha