Вторник, 21 Май 2024

Връчване на сертификати на участниците в STEM от обучителен курс

Връчване на сертификати на участниците в STEM от обучителен курс
Публикация   16:09     28 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     349

    Днес  в заседателната зала на Канев Център на Русенския университет „Ангел Кънчев“, се проведе церемония по връчване на сертификати научастниците в STEM обучителен курс „Роботика с micro:bit“.

  На срещата присъстваха заместник-ректорът по развитие, координация и продължаващо обучение – проф. д-р Пламен Даскалов, заместник – кметът на Община Русе –  Енчо Енчев,  Росица Георгиева - началник на РУО-Русе, Иван Михайлов – управител на „Вистеон Електроникс България“ ЕООД, проф. дн. Михаил Илиев, депутат в 47-мото Народно събрание и дългогодишен преподавател във висшето учебно заведение, представители на основни и средни училища в гр. Русе и др.  

   По време на церемонията за връчването на сертификатите, на участниците в курса бяха предоставени безвъзмездно микроконтролери „micro:bit“ и роботизирани платформи „micro:maqueen“ за провеждане на занятия по роботика с учениците. Дарението на хардуерните компоненти е осигурено от дългогодишния партньор на Русенския университет „Ангел Кънчев“ – „Вистеон Електроникс България“ ЕООД, световен лидер в автомобилната електроника и се осъществява със съдействието на проф. дн. Михаил Илиев.

   Присъственият курс беше организиран в периода ноември–декември 2021 г.и в него взеха участие учители по математика, информатика, компютърно моделиране и информационни технологии от основни и средни училища в Община Русе. Обучението се реализира в подкрепа на общинската инициатива за въвеждане на занятия по роботика за учениците от 3-ти и 4-ти клас.

   Специално разработен от доц. д-р Пламен Захариев и доц. д-р Георги Христов, преподаватели в катедра „Телекомуникации“ на Русенския университет, обучителният курс от вида „Обучение на обучаващите“запозна учителите с учебната програма и с особеностите на различните хардуерни платформии среди за блоково програмиране. Разглежданите теми обхванаха базови понятия и приложни особености от сферата на роботиката, основните видове програмни оператори и конструкциите за реализиране на програмни сегменти чрез блокове. Бяха разработени и23 практически занятия, които ще дадат на учениците възможност да се упражняватчрез симулационни инструментии в реална среда.

   Проведеният образователен курс e в съответствие с политиката на МОН за въвеждане на STEM обучение в образователния процес на учениците. Успехът на курса е резултат от взаимодействието между Русенския университет, „Вистеон Електроникс България“ ЕООД, Община Русе и Центъра за ученическо техническо и научно творчество в града (ЦПЛР–ЦУТНТ-Русе).

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha