Сряда, 9 Октомври 2024

На 4 март енергийният регулатор КЕВР ще проведе открито заседание за цената на газа

На 4 март енергийният регулатор КЕВР ще проведе открито заседание за цената на газа
Публикация   26 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     286

   Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще проведе на 4 март открито заседание, на което ще утвърди цената на природния газ за март, обяви регулаторът. На заседанието ще бъде осъден доклад за внесеното в началото на февруари от "Булгаргаз" ЕАД заявление за намаляване на цената с окоо 2% от сегашната. Докладът на работната група ще бъде публикуван предварително на интернет страницата на Комисията, се посочва в съобщението.

   Досега регулаторът провеждаше откритото обсъждане дни преди края на месеца, предхождащ промяната на цената на газа, а на първо число държавният обществен доставчик внасяше коригирано заявление, в което са отразени европейските борсови котировки за целия месец, отбелязва "Медиапул". В първичното искане са само калкулирани тарифите докъм десето число. Така на всяко първо число досега - независимо дали се пада делник или празник, членовете на енергийния регулатор се събираха на закрито заседание за финално разглеждане на разчетите на "Булгаргаз".

   Според заявката за март цената на газаза вътрешния пазар трябва да е 107.96 лв./МВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) при сегашна стойност от 109.88 лв., а за април прогнозите бяха за 113.85 лв.

След руската ивазия в Украйна обаче цените на европейските газови борси се повишиха драстично и в четвъртък например ръстът надхвърли 60%. При това положение, вместо намаление, по-скоро се очертава поскъпване.

  От КЕВР не посочват защо откритото обсъждане се прави дни след срока, в който би трябвало да има действаща цена. При това положение не е ясно дали закритото ще е в същия ден. Предстои да се види дали на 1 март "Булгаргаз" ще внесе коригирано заявление или то също ще бъде забавено.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha