Петък, 20 Септември 2024

26 февруари - Задушница. Ден за възпоменаване на душите на починалите

26 февруари - Задушница. Ден за възпоменаване на душите на починалите

   26 февруари 2022 г., събота, 8-а седмица от началото на годината. Българската православна църква отбелязва деня на св. Серафим Софийски Чудотворец. Св. Порфирий, еп. Газки. Св. мчк. Севастиан (Задушница). Ден за възпоменаване на душите на починалите.

   Тази Задушница е първа за годината и е винаги преди Неделя Месопустна (Месни заговезни). За помена се приготвя "коливо" - варено, подсладено жито. Българската традиция включва и хляб и вино. Задушниците винаги са в събота, защото в седмичния празничен цикъл църквата е определила съботата за ден на покойните. На тези дни близките на починалите посещават гроба, преливат го с вино, прекадяват го с тамян и след това раздават на присъстващите жито и храна за "Бог да прости мъртвите души".

    През 2022 г. задушниците са три - Задушница преди Неделя Месопустна (26 февруари), Черешова задушница (11 юни) и Архангелова задушница (5 ноември).

             Обичаи

   Прави се помен за умрелите на гроба, у дома или в църква. Обикновено на гроба свещениците извършват парастас, защото е по-кратък от панихидата, която е по-пространният молебен за упокоение на душите и включва повече молитви, както и четения от Евангелие и апостолски текст.

   По време на всяка Задушница се слагат общи софри, първата хапка и първата глътка вино от които се поставят на земята, за душите на мъртвите. Това е придружено с думите, които се казват и при раздаването на подавките – „Бог да прости“.

Вярва се, че ако по време на хранене на общата трапеза около хората се появи пеперуда или мушичка, това означава, че душата на мъртвия се е върнала за кратко, за да навести близките си.

   Поради тази причина на доста места е прието на масата да се оставя празно място, за да има къде да седне покойникът. Освен това на Задушница се раздават брашно и сол, които символизират греховете на мъртвия.

И се нарича те да се разсипят, както се разсипват солта и брашното.

    На Голяма Задушница е забранено да се оставят подавки на гроба на мъртвия.

Тагове : Pdowtkr[dq ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha