Празникът „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” организира Бабово за 7-ми път

Празникът „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра” организира Бабово за 7-ми път
Публикация   11:10     20 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     865

   За седма година в Бабово ще се проведе Фолклорен празник „Греяна ракия и зелева чорба от старовремската софра”,организатори са НЧ”Никола Й.Вапцаров 1927г.” и Кметство Бабово с подкрепата на Община Сливо поле. Новината съобщи за Акцент.БГ  Пепа Стоянова – секретар на НЧ "Н. Й. Вапцаров” с. Бабово.

   През тази година събитието ще се проведе на 19.03.2022г. събота от 10.30 часа на площада в с.Бабово.Традиционно празникът биваше през месец февруари,но тая година организаторите са взели решение да е през месец март с идеята да се нормализира обстановката във връзка с КОВИД пандемията.

   Традиционно гостите ще имат възможност да се насладят на три конкурса за „Най-автентична софра”,”Най-напет юнак и „Най-лична мома” като за тях е необходимо участниците да се представят в народна носия.В конкурса за автентична софра ще имат възможност да се насладят на трапези представящи кулинарните обичаи на различните краища на страната.

   На сцена ще се изявяват фолклорни певчески и танцови групи,клубове и индивидуални изпълнители.Ще се забавляваме и с участието на гост артисти,които за сега ще запазим в тайна.

   За поредна година организаторите са подготвили за всички участници и гости от традиционната Зелева чорба ,която ще приготви най-добрия кулинарен разказвач Ангел Ангелов в Юнашкия тиган от Копривщица по  рецепта завещана на местните от баба Ханжийка.Разбира се ще има и Греяна ракия по бабовска рецепта.

   Община Сливо поле традиционно подкрепя фолклорния празник, който събира участници вече и извън рамките на област Русе, коментира кметът Валентин Атанасов. С удоволствие подкрепяме всяка една инициатива, която зарежда хората и ги кара да покажат умения и заедно с многобройните гости да изживеят приятни мигове.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha