Вторник, 14 Май 2024

Калоян Паргов е освободен като председател на БСП-София

Калоян Паргов е освободен като председател на БСП-София
Публикация   08:12     20 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     196
   Председателят на градската организация на БСП в София Калоян Паргов е освободен от длъжността, съобщиха от пресцентъра на партията. В 17 часа днес е приключило гласуването на членовете на Националния съвет и със 125 гласа "за", 41 "против" и двама въздържали се Паргов е наказан с временно отнемане на правата за заемане на партийни длъжности, членство в органите на партията и право да се кандидатира за такива в срок от една година.

   На 16 февруари стана известно, че социалисти от градската организация на БСП-София, са събрали подписка с призив Националният съвет на БСП да наложи наказание на председателя на групата на общинските съветници Калоян Паргов. Като причина бе посочено участието на общински съветници от БСП-София във "фрапиращата сделка" за уличното осветление в София, за която колегата им от "Спаси София" Борис Бонев алармира преди две седмици, а призивът бе "задкулисието да спре".

   Малко по-късно обаче от БСП-София изпратиха опровержение до медиите със следния текст: "Редица медии са получили съобщение от пресцентъра на "Позитано" 20, което се позовава на позиция на Градския съвет на софийската организация на БСП, свързана с председателя ѝ Калоян Паргов. Официално и категорично заявяваме, че Градският съвет на БСП - София не е разглеждал и не е приемал подобна позиция. Изпратената информация е подвеждаща и невярна". Пред "Дарикнюз" Калоян Паргов също отрече да е взимано подобно решение за него.
 
    Паргов бе сред малкото социалисти, които не подкрепиха изключването на опозиционния на ръководството Кирил Добрев от партията преди по-малко от два месеца. Ден преди Добрев да бъде изключен от БСП софийската организация излезе с позиция, в която бе посочено, че не се приема изключването на който и да е социалист заради мнението или позицията му, защото това нарушава изконния принцип на политически плурализъм.

        Младежите социалисти в София са против наказанието

   От градския съвет на младежкото обединение в БСП - София съобщиха, че не са съгласни с решението на Националния съвет на БСП за отстраняването на Калоян Паргов от поста му на градски председател.

   "Решения относно ръководството на нашата софийска партийна организация трябва да се взимат от нея самата, а не насилствено от ръководството на партията - без диалог и реален разговор" се казва в позиция на младите социалисти от София.

   Те посочват, че в продължение на почти 10 години Младежкото обединение в БСП - София работи активно, последователно и в синхрон с ръководството на БСП - София и в частност председателя на ГС на БСП - София Калоян Паргов. "През всички тези години ние винаги сме получавали желаната подкрепа и разбиране от страна на тясното ръководство в БСП - София. Всеки един проблем, който сме срещали по този дълъг съвместен път, е посрещан с разбиране", заявяват от младежкото обединение в столицата.

   Те искат Националният съвет на БСП да преразгледа своето решение и призовават за това на Калоян Паргов да не бъде налагана мярката за забрана за вземане на каквито и да било партийни длъжности. "Нашето предложение към НС на БСП е да насрочи дата за свикване на Градска конференция, която да преразгледа поведението на председателя Калоян Паргов и да вземе решение по така създалия се казус, предизвикан от подписите на 31 от 79 членове на Градския съвет на БСП - София", се казва в позицията на младежите.

   "Това да можеш да избереш кой да те ръководи е основен принцип на демокрацията и ние от Градския съвет на Младежко обединение в БСП - София настояваме той да бъде спазен. В противен случай рискуваме легитимността на следващия председател", категорични са от младежкото обединение в Софийската организация на БСП.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha