През март се очаква да започне цялостна реконструкция на емблематичния мост на Колю Фичето при Бяла

През март се очаква да започне  цялостна реконструкция на емблематичния мост на Колю Фичето при Бяла
Публикация   18:28     17 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     578

На 12 и 13 март в Бяла предстоят да се проведат полуфиналите и финалите за жени по хандбал на Купа България

    До края на месец май се очаква да отвори врати домът за възрастни хора „Флора“ в Бяла. Това стана ясно от проведена по-рано днес среща на областния управител Анатоли Станев и неговия заместник Людмил Христов с кмета Димитър Славов и председателя на Общинския съвет Мариан Антонов. В институцията ще могат да се настанят 41 души, като те ще бъдат обгрижвани от 15 души персонал. Старческият дом отговаря на най-високите национални и европейски изисквания, като той е предназначен за хора без увреждания. Намира се на отлична локация, точно срещу парка в града. В стаите ще има максимум по двама души, като за ползвателите са обособени медицински и стоматологичен кабинет. Има дори и фитнес. Таксата, която ще трябва да се заплаща от всеки, е в размер на 650 лева.

   Същевременно от началото на следващия месец се очаква да започне и цялостна реконструкция на емблематичния мост на Колю Фичето. Тя би трябвало да завърши до края на 2023-а. Предвижда се ремонт на основите на съоръжението, каменната настилка и дори парапетите и осветлението. Ще се изгради и нова прилежаща туристическа инфраструктура. Става дума за алеи и паркинги. Ще се премести и паметника на Колю Фичето на ската, така че да бъде видим за повече хора. Ще се закупят и модерни 3D мапинг проектори, които буквално ще накарат моста да оживее.

   Паралелно се работи и по подобряване на транспортната свързаност в населените места от общината и между тях. Само през последните пет години са ремонтирани над 60 улици в Бяла. Парите за това са дошли както от европейски средства, така и от местния бюджет. Сега ремонтните дейности ще бъдат насочени към по-малките населени места от общината. Очаква се тази година да бъдат реконструирани и преасфалтирани улици в Босилковци и Копривец, както и в Лом Черковна. Такива ремонти вече са правени, като през миналата година е бил напълно обновен центърът в Дряновец, главната улица в Стърмен и няколко улици в Ботров.

   Започват дейности и по ремонт на бившата детска градина, намираща се в центъра на Бяла. Тя ще бъде превърната в социално-административен център, в който ще има заседателна зала, а също там ще се помещават част от социалните услуги. Това става възможно благодарение на спечелен социален проект по „Красива България“.

   По време на срещата бе обсъдено и сътрудничеството в сферата на спорта. На 12 и 13 март в Бяла предстоят да се проведат полуфиналите и финалите за жени по хандбал на Купа България.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още