Вторник, 8 Октомври 2024

Кирил Петков си купил "Лексус" миналата година и не притежава апартамент

Кирил Петков си купил
Публикация   17 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     375

Асен Василев се оказа най-скромният министър, живее в малък апартамент

   Премиерът Кирил Петков е декларирал при встъпването си във властта в края на миналата година два относително малки банкови влога, един апартамент от 83 квадрата в столицата, на който обаче не е собственик, и два семейни автомобила – "Лексус" и "Мини купър". Той обаче е изцяло собственик на сладкарницата на съпругата си Линда, а има и дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Това показват публикуваните преди малко от КПКОНПИ имуществени декларации на лицата заемащи публични длъжности.

   Кирил Петков има два доларови влога – единият е с 50 хиляди, а другият – със 70 хиляди долара. Има и банков депозит с 20 хиляди лева в него. Не е давал заеми, нито ползва кредит.

Кирил Петков се оказва и изцяло собственик на „Сладкарницата на Линда“ – малко заведение на столичната улица „Сан Стефано“, което се ръководи от съпругата му.

   При встъпването му в длъжност той е имал дялове в две фирми – „Скиноа“ ООД и „Верита“ ООД. Първата  е фирма, която се занимава със софтуер, маркетинг и други дейности, регистрирана в квартал „Бъкстон“ в столицата. Според Търговския регистър обаче още на 14 май м.г., когато стана служебен финансов министър, той е прехвърлил дела си от 6700 лв. в учредителния капитал на фирмата на един от съдружниците си Мартин Драгулев. Кирил Петков е споменал това участие, защото имуществената декларация се отнася за цялата 2021 г.

   Няколко дни по-рано е направил същото и с дела си във фирмата „Верита“ ООД, където част от съдружниците му съвпадат с тези от другата фирма.

   Освен това през 2021 г. Кирил Петков е бил член на съвета на директорите и изпълнителен директор на „Провиотик“ АД, управител на „Майкъл Кирил“ ООД, и член на ръководствата на неправителствени организации – сдружение „Да запазим Корал“ и на Фондация "Център за икономически стратегии и конкурентоспособност".

         Асен Василев се оказа най-скромният министър, живее в малък апартамент

   Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев се оказва един от най-скромните управляващи у нас – той притежава единствено малък апартамент от 54 квадрата в столицата, който е придобил през 2016 г. срещу 58 хиляди лева и влог със 66 060 лв. в него. Това показва встъпителната му имуществена декларации, публикувана от КПКОНПИ днес. Не е декларирал коли, земеделски земи или заеми.

До 7 май м.г., т.е. около назначаването му за служебен министър на финансите, Асен Василев е бил едноличен собственик на капитала на „СТВ Консълтинг“ ЕООД и управител на дружеството. На тази дата той е продал собствеността си на Марио Сотиров срещу сума, която не е упомената в протокола. От документа се вижда, че всъщност постоянният адрес по лична карта на Асен Василев е в Хасково.

 

 

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha