Сряда, 9 Октомври 2024

Русия изтегля част от войниците от границата с Украйна

Русия изтегля част от войниците от границата с Украйна
Публикация   15 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     803

   Част от военните близо до границата на Русия с Украйна се връщат в гарнизоните си. Това съобщи говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков. Решението, предизвестено вчера от първия дипломат Сергей Лавров и повишило стойността на рублата спрямо долара, се аргументира с "изпълнение на задачите" от някои подразделения в Западния и Южния военен окръг.

   Руската валута се покачва за втори път през последните 24 часа, след като вчера Лавров каза пред руския президент Владимир Путин, че Москва продължава с дипломатическите усилия за овладяване на кризата, независимо от предупрежденията на Вашингтон за възможна инвазия в близките дни.

   По оценки на НАТО Русия беше струпала около 100 000 войници по източната и северната граници с Украйна под предлог за провеждане на военни учения, включително съвместно с Беларус. Очаква се те да продължат до 20 февруари. Някои части от западните и южните области обаче вече са приключили ученията и се връщат.

„Поделения от южния и западния военен окръг, които изпълняваха задачи са започнали придвижване с железопътен и автомобилен транспорт към своите гарнизони”, заяви Конашенков. Войските на Източния военен окръг и Въздушно-десантните восйки, които участват в учението "Съюзническа решимост", заедно с белоруските въоръжени сили, отработват отблъскване на агресия, съобщи официалният представител.

   Украинският президент Володимир Зеленски нямал предвид, че очаква руска инвазия в сряда, а искал да покаже скептичното си отношение към публикациите по темата. Това съобщи междувременно администрацията му в момент, когато Белият дом повтаря възможността за нахлуване "по всяко време", пазарите реагират, а Съединените щати и Канада усилват подкрепата за страната.

   "Казват ни, че 16 февруари ще бъде денят на атаката. Ние ще направим от тази дата ден на единството", заяви президентът в обръщение към нацията, в което призова украинците да закачат националното си знаме по фасадите на домовете си. "Опитват се отново да ни изплашат, като назовават дата за началото на военни действия."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha