Вторник, 14 Май 2024

В Плевен започва изграждането на закрит плувен комплекс с четири басейна

В Плевен започва изграждането на закрит плувен комплекс с четири басейна
Публикация   15:40     15 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     491

   През месец май 2023-та година в Плевен ще трябва да заработи нов закрит плувен комплекс, който ще разполага с четири басейна – един с олимпийски размери 50 м на 25 м и осем плувни коридора, един с размери 25 м на 11 метра, както и два малки басейна, които ще бъдат предназначени за деца на възраст от 3 до 6 години, както и за майки с бебета.

   Това стана ясно на презентация, която се проведе на 15-ти февруари в Заседателната зала на Община Плевен.

   В нея участваха кметът на Плевен Георг Спартански, управителят на фирма „Хоризонт – Иванов“ Борислав Иванов и председателят на Плувен клуб „Инвиктус“ – Плевен, Кирил Бъчваров.

   Съоръжението ще е разположено на разгърната площ от около 5400 квадратни метра, а стойността му ще възлиза на близо 10 милиона лева. Към момента част от тази сума от около 6 милиона лв. е осигурена с кредитна линия от Фонда за регионално градско развитие и банка ДСК.

   Кирил Бъчваров от Клуб „Инвиктус“ обясни, че една от целите е задържането на млади капацитети в Плевен а фактът, че такъв плувен комплекс ще е разположен в централната част на България ще доведе до провеждането в него на национални и международни плувни турнири. Идеята е да постигнем 12 ежемесечни турнира годишно, каза Бъчваров.

   Между двата големи басейна ще има помещения за дейности, които ще издържат комплекса, като такива за спа-процедури, съблекални, душове. Ще има две треньорски съблекални. Трибуните около големия басейн ще са с около 500 места.

   Първоначално като източник за водата, необходима за плувните съоръжения ще се ползва ВиК инсталацията като се предвижда извършване на сондажни проучвания с цел намиране на подземен източник.

   „Смятам, че един град, когато има плувен комплекс отива на друго ниво – не само в инфраструктурно и спортно, но и в социално и здравно отношение. По всички статистически показатели Плевен е градът с най-добра осигуреност на лекари, болнични и доболнични заведения и мисля, че тези – в областта на спорта и на социалната инфраструктура са едно чудесно допълнение, защото тези дейности трябва да вървят свързано“, каза кметът на Плевен Георг Спартански.

   Умните държави развиват здравето в профилактика, а плуването е спорт, който развива хармонично човека и е един чудесен начин да се поддържа добър здравен статус и добро функционално състояние, допълни Спартански.

   Той припомни, че фирмата – изпълнител „Хоризонт – Иванов“ е автор на редица мащабни проекти, сред които беше и Олимпийският огън за игрите в Сочи през 2013-та година.

   Теренът, върху който предстои изграждането на плувния комплекс, е собственост на фирмата и се намира на бул. "Русе" - на входа на Плевен.

Тагове : Плевен , басейн ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha