Четвъртък, 9 Май 2024

Испания за ,,Барселонагейт,,: Разследването е за пране на 5 млн. евро, замесените имат някакви връзки с Борисов

Испания за ,,Барселонагейт,,: Разследването е за пране на 5 млн. евро, замесените имат някакви връзки с Борисов
Публикация   08:50     14 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     451

   Испанските служби са открили доказателства, от които може да се предположи, че в случая станал популярен като "Барселонагейт", в който е замесено и името на бившия премиер Бойко Борисов, са изпрани над 5 млн. евро. Разследването е за международно пране на пари.

   Това се разбира от заключения, определени като "предварителни" и събрани в доклад на испанските власти, изпратен до Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС).

   В тази част от документа, с която "Дневник" се запозна, е посочено, че в едната проверявана фирма "всички замесени лица имат някаква пряка или непряка връзка с министър председателя на България", както и че от събраната информация и проведените разследвания "може да се заподозре връзка между Борислава Йовчева и дъщеря й и българските средства, свързани с Борисов". Испанските проверяващи са написали още, че фактите, сочат "възможни нередности в операциите, наблюдавани в Испания".

   В тази част на доклада няма нито едно пряко посочване на Борисов като директно свързан или проверяван от властите със схемата, но името му (или с предишната му роля на премиер) се споменава многократно като се обяснява какви са връзките му - официални или предполагаеми със замесените.

   В нея се съдържат подробности за жалбата, подадена до испанските власти през март 2019г., информация за фирмите и свързаните с тях лица, снимки от публикации от български и испански медии, разказващи за замесените, както и данни какви проверки са извършили местните органи - от полицейско наблюдение до предварителене икономически анализ и чрез "други методи на разследване". Приложени са снимки и на Борисов - в копията от публикации, или такива, които показват негови връзки със споменати хора.

   От МВР в понеделник не коментираха доклада, премиерът Кирил Петков потвърди, че е информиран за него и съдържанието му, а Борисов за пореден път отрече само, че няма къща в Барселона, "никога не е имал и няма и да има" без да коментира проверяваните по случая лица и връзките си с тях.

              Какво пише в доклада

   Заключенията на испанските власти в тази част на доклада, която "Дневник" видя, са няколко. Първото е, че са направени две важни инвестиции в имоти в Испания, които са на стойност повече от 5 млн. евро. Испанските разследващи смятат, че средствата са влезли в страната, прикрити под формата на различни икономически операции, а за целта са ползвани две фирми - Numin Invest SL, през която са минали 3 млн. евро и Ema BGS SL, през която са минали останалите 2 млн. евро. В доклада до българската агенция за национална сигурност се посочва също така, че търговските транзакции са от различен вид като увеличаване на капитала, придобиване на луксозни имоти и автомобили, както и принос към капитала от партньори.

   Друго важно заключение, до което са стигнали разследващите, е, че средствата са репатрирани (бел.ред. - такава е използвана дума - превод от испански иили английски) "чрез използване на подставени фирми в Испания, каквато е Numin Invest SL или от фирми с регистрирани офиси на територията на държави, смятащи се за данъчен рай, какъвто е случаят с кипърската фирма Palm Enterprises Overseas LTD".

   В изводите се посочва, че "според слуховете, финансовите "инжекции" са правени от частни лица, пребиваващи извън Испания или такива в Испания". И се дава пример с бащата на Борислава Йовчева, за чийто средства няма данни как точно са придобити.

   В доклада службите се позовават и на открити източници, чиято информация се съдържа в жалбата. Според тях средствата може да са свързани с недекларирани такива от висши служители на правителството, включително и бившия премиер Бойко Борисов.

   В доклада, изпратен до ДАНС, испанските разследващи правят заключение, "че подадената в жалбата информация е вярна, тъй като има доказателства за множество индикатори, свързани с корпоративни транзакции, които са свързани и могат да конструират предполагаемо престъпление международно пране на пари, възлизащо на стойност над 5 млн. евро".

           Казусът попадна в списъка, който премиерът занесе в прокуратурата

   Казусът с "Барселонагейт" бе един от случаите в списъка, който Петков занесе в прокуратурата миналата седмица.

   В доклада има снимка на бившия премиер Бойко Борисов, заяви в понеделник премиерът Кирил Петков. Той допълни, че самото име на Борисов не се споменава в документите, които са получени в МВР, но се споменават данни за пране на 5 млн. евро. "Не съм видял страницата, но ми казаха, че в доклада е имало снимка на г-н Борисов. Не е свързано с точно обвинение, но е факт, че испанските власти са я включили. Снимките са сложени като потенциална свързаност. Те не искат да направят дипломатически скандал. Подават ни сигнал и очакват ние да си свършим работата", коментира Петков.

    Колко време още ще чакаме някой друг да ни подава информация, а ние да не правим нищо? Както Пеевски каза за "Магнитски", че американските власти са се объркали, сега ГЕРБ сигурно ще кажат, че и испанските власти са се объркали.

   Кирил Петков,,

по повод доклада на испанските власти

   По думите му чрез доклада, испанските власти казват, че има голяма вероятност за пране на пари. "Tези 5 млн. евро са свързани с високопоставени политици. Това са испанските власти, не са медиите. Ето сега прокуратурата може да се задейства, нали ни критикуваха, че нашата информация е само на база медийни публикации", призова Петков.

   Той беше категоричен, че прокуратурата трябва веднага да започне да разследва данните от доклада.

   "Единствените, които тук явно работят, са журналистите, които описват. Не може да имаме осъдителни присъди, каквото и да правят МВР и службите. Работим по доста случаи, за които се събира информация. Искам да има справедливост", каза премиерът и призова службите да направят всичко възможно фактите да са толкова силни, че прокурор да не може да бездейства.

   Борисов: Снимал съм се много пъти в Испания, имам къща в Банкя

    В 18.30 часа в понеделник (малко след коментарите на Петков и първи публикации за доклада) бившият премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов направи извънредно изявление в партийната централа, в което каза, че се радва, че министър-председателят е потвърдил, че единственото общо с неговото име в доклада било, че според медийни публикации го има на снимка. Той повтори предишни свои твърдения по темата и се опита да обвърже съобщенията за разследването с отклоняване на вниманието от "проблеми" на правителството.

   Борисов обяви, че се е снимал много пъти в Испания, в т.ч. и на полицейски парад в Аликанте, а също така се срещал с няколко премиери.

   "Действително тези дни говорих повече - много в събота и то нелицеприятни неща за правителството, защото засекретиха енергийната комисия, а там за секунди са източвани милиони, скриха фирмите, зад които седят съветници и зам.-министри. Едно време са казвали: "Като няма хляб, дайте им зрелища" и отново припомнят някакъв скандал, в който са искали да ме забъркат. Нито съм имал къща, нито имот, нито имам, нито ще имам. Живея в Банкя - там, където съм се родил, там където влачеха ковчези", за пореден път каза Борисов, избягвайки коментар на темата по същество.

        Внушенията, които се правят - дори не ми дават възможност да наема адвокат да се защитавам. Със снимка какво да направя. Държах все пак да го кажа - коректен беше Петков. Ако има такъв доклад, Рашков да го разсекретяват - и да доказват, или да се извиняват.

   Бойко Борисов,   в изявление за доклада

    "После ядох хора - те са живи и здрави, и трябва да се извади нещо ново. Но то това ново, претоплено старо", каза още Борисов. Според него тепърва ще се види какво са пратили испанските власти, тъй като има международни конвенции, които се пращат такива доклади, има разследващи органи. Лидерът на ГЕРБ каза, че партията ще предложи ДДС на храни 9-10%, а "за да ни разконцентрират, те продължават по този начин".

"Барселонагейт" накратко

   Първа страница на "Периодико", която показва затворения бутик на Борислава Йовчева, който според публикацията е обект на разследването на испанските власти.

    Точно преди две години журналистическо разследване на испански вестник описа голяма имотна сделка - скъпа къща и луксозен бутик в Барселона, с които разполага семейството на Борислава Йовчева, бивша "Мис Бикини", за която се твърди, че има дете от Бойко Борисов. От няколко години тя живеела в скъпия имот и наемала магазин за италиански дрехи на централна търговска улица в града. Публикацията твърдеше, че местните власти разследват дали тогавашният български премиер Бойко Борисов е замесен в пране на пари чрез тази сделка.

   Вестникът се позова на разследване на испанската полиция, започнало по сигнал на гражданско сдружение "Боец". След като по случая се разшумя, Йовчева освободи бутика и се омъжи за кратко за Йордан Христов - индустриалец и хотелиер, приятел на шефа на тенис клуба в Банкя Иван Саздов - дългогодишен приятел на Борисов.

   Обявявано е, че спецпрокуратурата води разследване по казуса и към нея испанските й колеги, доколкото е "в по-добра позиция да продължи" са прехвърлили своите резултати. Въпреки това в края на януари в отговор на въпроси на евродепутати Гешев заяви, че делото е на трупчета, тъй като испанската полиция не е отговорила на запитвания за разследване от страна на българската прокуратура.

   Дни по-късно вътрешният министър Бойко Рашков съобщи, че в полицията са пристигнали материали от разследването за пране на пари. Рашков заяви, че те ще бъдат предадени на прокуратурата. "Планираме да предприемем някакви действия. Според испанските власти се касае за пране на пари. Не може тези материали да не отидат до прокуратурата."



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha