Вторник, 30 Април 2024

Крум Зарков, БСП: Лепилото на коалицията е съдебната реформа

Крум Зарков, БСП: Лепилото на коалицията е съдебната реформа
Публикация   14:59     11 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     518

"Дневник" разговаря с Крум Зарков за подхода на управляващите за съдебна реформа, както и за стратегията на Зарков да заеме председателския пост в социалистическата партия.   

   Имате ли обяснение за действията на главния прокурор и председателя на антикорупционната комисия в оставка от последните дни?

- Трудно се обясняват такива действия. Те целят да разстроят, да дестабилизират правителството. Мисля, че сме свидетели на едно мъчително слизане от сцената на господата Гешев и Цацаров и съветвам правителството, ако мога да си позволя, да показва здрави нерви, повече спокойствие, да се внесат законовите промени, които се очакват, особено за антикорупционната комисия, да започне работа временната конституционна комисия, да започнат да се конституират мнозинствата, необходими за излъчване на нов състав на Висшия съдебен съвет.

   Какво е това според вас - атака, отбрана, опит за натиск, друго?

   - Всичко едновременно. Това ще е дълъг и мъчителен процес.

   Ние в България по принцип имаме сериозен проблем със слизането от власт - независимо дали от съдебната или от политическата.

   Тези привиквания на министъра на правосъдието от страна на Сотир Цацаров, на министър-председателя от страна на Иван Гешев, преди това Бойко Рашков беше извикан за разпит - това ще е процес, който ще има пикове и спадове, няма да е лесно.

    След решението на Конституционния съд министърът на правосъдието Надежда Йорданова ще внесе във ВСС искане за отстраняването на Иван Гешев от поста главен прокурор. Ясно е, че решението ще е на съвета, но Вие смятате ли, че има достатъчно основания за оставка на Гешев?

   - До Конституционния съд се стигна след като бившият министър на правосъдието Янаки Стоилов внесе такова искане, подплатено с достатъчно според него аргументи и мисля, че седем или осем часа ВСС заседава по това дали то е допустимо. Решиха, че не е допустимо, макар че с просто око се виждаше, - и Конституционият съд потвърди - че министърът на правосъдието има правомощия да ангажира тази процедура.

   Сега това решение внесе яснота по въпроса, но същият ВСС ще трябва да разгледа по същество - защото вече е длъжен - искането на госпожа Йорданова, обогатено с нови данни, факти и обстоятелства. Какви са те, аз не знам, не съм ги чел. Аз нямам особени надежди този ВСС да отстрани този главен прокурор. Но кой знае, нека да видим.

   Има ли други полезни ходове управляващото мнозинство?

   - Управляващото мнозинство не може да направи кой знае какво друго, освен да следи този процес и да си вземе поука за хората, които се изпращат във ВСС. В крайна сметка мандатът на този състав скоро изтича.

   А може ли управляващото мнозинство да ускори смяната на състава на ВСС, що се отнася до парламентарната квота?

- Може би е възможно, но смятам, че това изисква конституционна промяна и с това влизаме в друга тема. Нека и да допуснем поне за секунда, че ВСС, сезиран с новите данни, ще погледне добре в тях.

Преминавам към темата БСП. От конгреса минаха две седмици. Имате ли вече план как ще действате, предвид че избори за лидер на БСП може да има през септември 2024 г.? Какви стъпки ще предприемете дотогава?

- През ноември вследствие на много тежката загуба Корнелия Нинова сама каза, че подава оставка. Това отваряше пътя на състезание: пряк избор на председател, за което аз се кандидатирах. В крайна сметка тя преразгледа своето решение.

  Тя би казала, че решението е взел конгресът...

  - Добре, но истината е, че тя преразгледа своето решение. Мнозинството на конгреса го валидира. Оттук нататък как виждам аз нещата: аз се опитах да очертая една алтернатива и нищо не ме кара да мисля, че тя няма да е актуална, когато дойде моментът: На едноличното ръководство аз искам да очертая колективно такова. На консервативния курс - прогресивен такъв. На евроскептичния курс - европейски такъв. И на една затворена и свиваща се партия - една отворена и жизнена структура.

  Не давате заявка да се откажете от битка през 2024 г.?

   - Аз не мога да се откажа от битка, тъй като такава не се е състояла. Аз го и наричам състезание, но такова не се състоя. БСП има важни задачи сега в управлението. Корнелия Нинова има важни отговорности като вицепремиер. Аз ще направя всичко възможно управлението и частта, в която БСП е ангажирано в него, да се представим на ниво.

  Но участието в управлението само по себе си няма да реши проблемите, пред които е изправена социалистическата партия.

Тези проблеми бяха замразени, но не решени.

  Защо опонентите на Корнелия Нинова, включително Вие, изглеждахте неподготвени за изненадващия ход на конгреса да откаже да приеме оставката ѝ?

   - Така ли сме Ви изглеждали? Искам да бъде пределно ясен: аз не се индетифицирам спрямо Корнелия Нинова или спрямо друг деятел на БСП като негов опонент, привърженик или съдружник. Аз мисля, че БСП е богата с всичките си личности, включително и с Корнелия Нинова.

 За това, което се случи на конгреса, се говореше далече отпреди това. Аз обаче имам една, не наивност, но се старая да вярвам на думите, които политиците изричат. И когато някой каже, че е готов за състезание за пряк избор, аз докато наистина не се откаже, вярвам, че е готов.

   Когато човек иска нечия оставка, не е ли негов опонент?

  - В случая е алтернатива.

   Приемате ли, че опонентите, алтернативните на Корнелия Нинова изглеждахте безпомощни на конгреса, който трябваше да реши въпроса с лидерството в партията?

  - В крайна сметка това, от което се страхувам е, че на едни евентуални следващи избори всички рискуваме да изглеждаме безпомощни. Аз не се примирявам с този факт. Конгресът мина, решението е взето такова каквото е и хората, които са го взели, носят своята отговорност.

   Аз нося отговорност да изпълнявам длъжността си като народен представител и като член на Националния съвет на БСП, така че да извлечем максимума от ситуацията, в която се намираме. Продължавам да смятам, че БСП има нужда от специална грижа - от хора, които да се съсредоточат върху възстановяването на структурите на партията: в начина, по който функционират, говорят на обществото, в начина, по който чуват какво му казва обществеността.

   Това изисква работа на пълно работно време, трудно може да бъде съчетано с дълбоките отговорности, които има управленската задача. Но конгресът реши и оттук нататък се надявам да се представим добре в управлението и това да даде отражение.

   Единна ли е вътрешната опозиция, или има множество центрове на влияние, които действат самостоятелно?

  - БСП е сложна партия. Аз не се идентифицирам с вътрешна опозиция, нито с управление. Аз се идентифицирам с партията в нейната цялост. Това е този сложен организъм, в който има различни личности, авторитети, течения, но тя трябва да намери път към своето единство. Но това не може да е отношението към личността на председателя или нейния опонент. Това трябва да е нещо далеч по-дълбоко.

  Как работи това на практика, при положение че и в сложна партия работят мнозинства?

  - На практика това, което направи конгресът е, че този разговор не може да се състои в самата партия. Няма такава възможност, тъй като тя беше захлупена. Кога ще се открие пак, бъдещето ще покаже.

  Какви са Ви отношенията с други силни фигури, които са опоненти на Нинова - като Георги Гергов, Кирил Добрев, Сергей Станишев?

  - С всеки различни. Гергов беше изключен. Добрев беше изключен, Станишев е председател на партията на европейските социалисти, което не е малко, меко казано. Имам с повечето от тях приятелски отношения.

   Въпросът е в общата разстановка в битката за лидерския пост, или за състезанието, както Вие предпочитате да го наричате...

   - В тази битка аз не съм влизал в коалиции или в апаратни игри с когото и да било. Аз застанах с лицето си и една от позициите, които защитавах, важна, особено спрямо младите социалисти, е: стига сме били нечии. Стига сме били идентифицирани с този или онзи.

   Имаме право на собствено съществуване и мнение.

   Но от кого очаквате подкрепа?

  - Аз очаквах подкрепа на прекия избор на председател от над 80 хил. членове на социалистическата партия. Получих много такава в лични разговори, съобщения, мнения. Но този въпрос за съжаление беше захлупен, затворен, запушен. До какво ще доведе това, ще видим.

   Още при представянето на политическия проект "Продължаваме промяната" Вашето име бе посочено от Кирил Петков като "човек, когото много харесвам". Възможно ли е да се преориентирате към новата формация?

  - Не, аз няма да се преориентирам към никого. Моята политическа кариера е неразривно свързана с БСП. Иначе уважавам премиера Кирил Петков и му благодаря за думите.

   Моето членство в БСП е осъзнат избор, който съм направил отдавна. Тази партия ми даде възможност да се развивам в политическата си кариера. Според мен тя има потенциал, както и лявото като цяло. Това е структурираната традиционна политическа сила в лявото пространство. Има сила все още да се обнови и да намери пътя към първите места в политиката, което ѝ е отредено. За целта са необходими промени. Тези промени на последния конгрес не се случиха, ще се състоят по-натам.

   Търсен ли сте да се включите в нов ляв проект? Възможно ли е според Вас да бъде създадена друга лява формация?

   - Не съм търсен пряко за нов ляв проект, може би защото всички знаят отговора, който дадох и на Вас.

   А непряко?

   - Имам предвид, че чувам разни заявки, тези, коментари, анализи. Естествено, че, след като бях една от фигурите, около които се въртеше този конгрес, предизвика интерес, но това не ме касае. Дали е възможен нов ляв проект, това също зависи до голяма степен от БСП. Ако направи необходимата оферта, а именно автентична лява политика, според мен няма да остане място за други такива партии. Ако БСП се свие в себе си и се вгледа все повече в пъпа си, е възможно такива да избуят.

   Вие имате ли представа кой би могъл да поведе нова лява формация?

   - Кандидати най-вероятно ще се намерят. Не знам, не бих могъл да преценя шансовете. Има заявка за лява политика в България в смисъл на: днешното правителство е смесица от различни политически сили, която е възможна заради общата им легитимация, която е съдебната система и борбата им срещу корупцията в България. Това прави възможно десните и левите да са в една коалиция.

   При успешно правителство този въпрос ще бъде решен. Решим ли въпроса на съдебната система, на правовия ни ред, ще дойде ред на другия въпрос: за създаването и преразпределението на благата в България. Този въпрос има прочит само на базата ляво-дясно.

   Имайки предвид структурата на доходите в България, ширещата се бедност и нивата на неравенства, аз съм сигурен, че огромното мнозинство от български граждани, ще гласува в ляво. И тогава трябва да има организация, която да е готова да поеме и реализира този вот. Моята работа е това да бъде БСП.

  Ако конгресът на БСП показа надмощието на Нинова, то това не прави ли резултатът от бъдещи избори за лидер на партията, предизвестен, ако тя посочи подкрепен от нея кандидат?

  - Ако състезанието беше предизвестено още отсега, най-вероятно щеше да се състои.

  Покрай противопоставянето Ви на настоящия лидер често Ви се припомня, че до неотдавна бяхте известен като "човек на Нинова". Лошите изборни резултати през април миналата година ли са единствената причина за разграничаването Ви?

  - Аз работих с Корнелия Нинова, тя ме покани и бях част от нейното изпълнително бюро. Не се отмятам от нито един от тези си дни, с техните успехи и неуспехи. Но да, базовият момент беше на 4 април. Ние влязохме на тези избори със заявката, че сме единствената партия, която може да победи ГЕРБ. Това беше след дълъг, тежък опозиционен период, с който ние се справихме добре. Вместо това ние свалихме наполовина на гласовете си.

  Тогава поех отговорност и напуснах изпълнителното бюро и да, апелирах и другите да го направят - включително и председателят. От този момент нататък повече не съм бил част от управленския екип на БСП.

  Мисля, че БСП не трябва да се управлява еднолично, че консервативният завой се изчерпа и е време за прогресивен вид политика. Мисля, че трябва да сме по-отворени към страната си, Европа и света.

   В сайта на парламента не открих да има внесен законопроект на БСП, а на управляващата коалиция са три: за промените в КЕВР, за удължаване до края на годината на 9% ДДС за някои сектори заради COVID кризата, които вече бяха приети, както и един законопроект за регистъра Булстат. Това достатъчно ли Ви се струва за два месеца работа на новия парламент?

  - Измерението не е количествено. Нормално е управляващите партии да внасят по-малко на брой законопроекти поради две причини: първата е самата коалиционна конструкция, която изисква стиковане преди внасянето на законопроекти. Втората е, че ние работим с Министерски съвет, който подкрепяме.

   Моето виждане винаги е било, че в парламентарните републики, за да бъдат качествени законопроектите, трябва да минават и през цедката и печата на Министерския съвет. Очаквам с нетърпение Закона за съдебната власт, който вече е качен за обществено обсъждане и ще закрие специализираните съд и прокуратура, както и Закона за реформата на антикорупционната комисия и въобще всички закони в частта съдебна власт, които са онова лепило, което би трябвало да държи коалицията заедно.

   Съвместна ли е работата по тези законопроекти на партиите в коалицията?

   - Министърът на правосъдието полага усилия, за да въвлича всички в работата и да я стикова между парламентарните групи. Това е трудоемък и времеемък процес. Отбелязва се известно закъснение със закона за антикорупционната комисия, но имам уверение от колегите, които са в работните групи, че напредват добре.

  Какъв е ритъмът на работа на въпросните работни групи? Колко често съвещават?

   - Аз участвах в началото в експертния съвет по правосъдие, след което не съм участвал в конкретни работни групи. Но съм виждал колегите на малки работни групи. Изисква се известна стиковка, но машината започва да върти.

   Заявки за промени в Конституцията са на дневен ред. За какви промени ще настоява БСП?

   - Не само БСП. Мисля, че промените, които се налагат в Конституцията, се изясниха през последните години, не на последно място през непрекъснатите препоръки, които получаваме през Европейската комисия, Венецианската комисия, Съвета на Европа и Европейския съд за правата на човека.

   Трябва със сигурност да се направят няколко неща: нова композиция на ВСС - преимуществено съдии в съдийската, по-малко прокурори в прокурорската колегия. Фигурата на главния прокурор трябва най-сетне да се впише в демократичния стандарт: легитимност при избора, контрол над правомощия, отчетност при изпълнение на длъжността.

  Трябва до известна степен да се отвори и достъпът до Конституционния съд. Това е минимумът, който трябва да се направи.

   БСП ще пише свои законопроекти по тези теми или ще е съвместна дейност на временната комисия за Конституцията?

   - Доколкото разбрах, идеята е никой да не изпреварва и да не трупа точки като предлага текст. Изброените неща трябва да бъдат внимателно обсъдени и е необходимо първоначално изграждане на консенсус.

  Защо не се включихте във временната комисия, която ще обсъжда промените в Конституцията?

   - Такова беше решението на парламентарната група.

   Вие одобрявате ли го?

   - Аз съм отборен играч, съобразявам се с решенията. Мисля да съм активен в този процес, независимо че не съм член. Като народен представител имам право да присъствам. Аз съм председател на Съвета по правосъдие към Националния съвет на БСП, където също ще обсъждаме тези въпроси. Мисля, че и моите колеги ще се справят достойно. Това, че не съм член на комисията, не ме изключва изначално от процеса.

   Няма да се бърза да се сложи текст на масата. Комисията има срок на действие шест месеца, като това не означава, че може да свърши работата си и по-рано, но смятам, че трябва да се предприеме подход първо да се изчистят темите, да бъдат достатъчно внимателно обсъдени.

  Трябва да направим обратното, което направиха ГЕРБ с Конституцията, имам предвид да не се направи законопроект, който само да отвлече вниманието: конституционна димка, извадена от джоба и хвърлена на масата за обсъждане.

  Предвид, че ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" избраха да не включват свои представители във временната комисия за промени в Конституцията, може ли това да се смята за индикатор, че няма да се постигне Конституционно мнозинство?

  - От една страна, всички знаят, че трябват две три мнозинство, за да бъдат гласувани тези текстове (гласовете на депутатите от управляващото мнозинство са общо 134, а са необходими 160 от 240 - бел. авт.). ГЕРБ-СДС и ДПС казват "без нас не може, така че ще се съобразявате". Аз не разбирам какво точно не харесват на временната комисия.

   Ако в тази комисия си свършим работата достатъчно добре и изнесем на преден план качествени текстове, ГЕРБ-СДС и ДПС могат да ги блокират, но ще платят политическата цена. Те ще са спирачката на съдебната реформа.

  Като говорите за политическа цена, няма ли и управляващото мнозинство да плати такава при нереализирани промени в Конституцията?

   - Процесът е важен почти колкото резултатът. На последните избори, въпреки раздробения парламент, мисля, че хората ясно избраха съдебна реформа и борба с корупцията. Това бяха основни теми на партиите, които успяха да съставят мнозинство.

   Ние трябва да покажем на нашите избиратели, че каквото е било в рамките на нашите възможности, е било направено качествено, срочно, честно почтено. Това, което не е в нашите възможности, не е в нашите възможности.

   Колко години юридически стаж имате?

   - Прибрах се от Франция 2010 г. Правоспособност съм взел 2010 г.-2011 г. Значи, десетина години.

   Питам Ви, защото ме интересува разполагате ли с нужните по закон 10 години стаж, за да се кандидатирате за освободения от 1 март от Сотир Цацаров председателски пост в антикорупционната комисия? И интересува ли ви той?

   - Не. Това, което ме интересува, е да бъдат създадени работещи органи и един от тях трябва да се занимава с разследване на корупцията по висшите етажи на властта. Този орган би трябвало да бъде оглавен не от политическо лице.

   Обсъждат ли се вече в коалицията имена за нов човек на поста?

   - Аз поне не съм чувал.

Тагове : Зарков , БСП ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha