Четвъртък, 9 Май 2024

44 от общо 69 паралелки в Русенско ще бъдат с професионална насоченост

44 от общо 69 паралелки в Русенско ще бъдат с професионална насоченост
Публикация   14:32     10 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     391

Откриват осем нови специалности след 7-ми клас в област Русе

    1712 ученици от област Русе ще се борят да влязат в 69 паралелки след седми клас. Това стана ясно от провелото се днес заседание на постоянната комисия по заетост към Областния съвет за развитие.

   64% от паралелките или 44 ще бъдат с професионална насоченост. Останалите 25 ще бъдат профилирани. Така се оказва, че местата в професионалните паралелки от региона са общо 1144. Същевременно се цели и осигуряване на достатъчно места за ученици, които да се обучават в STEM профилирани и професионални паралелки. Това означава, че бъдещите зрелостници от тези паралелки ще имат възможност да придобият специализирани знания в сферата на високите технологии. Колкото до община Русе, то професионалното обучение ще се състои в 36 паралелки в 11 гимназии. Профилиран профил пък ще предложат осем средни училища в 21 паралелки.

Интересното е, че се откриват и осем нови специалности за гимназистите. Две от паралелките се очертава да реализират прием от по 26 ученици. Става дума за тази, в която ще се изучава минна електромеханика в Средно училище „Васил Левски“ във Ветово и специалността „Локомотиви и вагони“ в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване в Русе, където ще се подготвят машинисти. И двете специалности са защитени, като обучението в тях ще бъде в дуална форма. Всички останали паралелки ще бъдат половинки, като цели четири от тях са в Бяла. Там в СУ „Панайот Волов“ гимназистите ще могат да се обучават за помощник-инструктори по фитнес и спортно-туристически дейности. В Професионалната гимназия в Бяла ще се обучават специалисти в сферата на трайните насаждения, както и машини и системи с ЦПУ. В Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“ ще има половин паралелка за бутикови облекла, а в Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия за художествена керамика. Специалността също е защитена. Освен споменатите защитени специалности са още „Художествена дърворезба“ в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, речното корабоводене, електрообзавеждането на кораби в Професионалната гимназия по речно корабостроене и корабоплаване, както и специалността „Измервателна и организационна техника“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

Освен за машинисти и по минна електромеханика в дуална форма на обучение ще бъдат също специалностите „Мебелно производство“, в Професионалната гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“, „Електрически превозни средства“ в Професионалната гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“, „Производство на облекло от текстил“, както и „Конструиране, моделиране и технология на облекло от текстил“ в Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив. Лазарова“, „Търговия“ в Професионалната гимназия „Елиас Канети“, „Недвижими имоти“, „Строителство и архитектура“ в  Професионалната гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“, както и „Машини и съоръжения за заваряване“ в Професионалната гимназия по промишлени технологии „Атанас Буров“.

В крайна сметка, изчисленията сочат, че около 130 ученици би трябвало да се запишат в напълно новите за областта специалности, а обучаващите се в дуална форма би трябвало да са малко над 230. В защитени специалности също би трябвало да учат около 130 гимназисти.

Колкото до приема в пети клас, то по традиция такъв ще има в едно единствено училище – МГ „Баба Тонка“, където се предвижда да постъпят 52 ученици в две паралелки.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha