Дeгустация - BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY 2012

Дeгустация - BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY 2012
Публикация   06 Фев, 2022   /      "The Malt Symphony"    /     784

   След кратък преглед на публикуваното до момента констатирах, че са налице основните статии свързани с историята на уискито, с производствения процес и с дегустацията, които дават достатъчно солидна основа за развитието на блога. Естествено, че многократно и по различни поводи ще се връщаме към тези теми, но не това е основната идея. Със следващите няколко кратки публикации, ще представя моята гледна точка към качествата на няколко еликсира, с произход предимно Islay, който за мен е темата на 2022-ра година.

   Бележките ми, не са по състава и композицията на дегустираните уискита, а върху цялостното им възприемане от мен, като запален любител и „прохождащ“ ценител.
 
   Поради това, те няма как да минат, без да ги съпоставя с информацията за напитката предложена от производителя или от експерти. Проучванията които съм направил до момента, показват два основни подхода при представянето на уиски от производителя. Част от дестилериите дават кратко описание на основните качества и характеристики. При други, както приложените tasting notes на „Брухлади“, дават свобода на въображението и ползват широк спектър от изразни средства, което прави преводът им същинско предизвикателство.
 
   За да получите различна гледна точка, за огромната част от уискитата на пазара, препоръчвам блога https://whiskeytemple.com/. начинът по който Владимир тества и пише, е изключителен.
 
   Последно, преди да представя BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY 2012, моля тези от вас, които имат желание и време, да оставят не просто коментари към този материал, но и отзиви за страницата. По този начин се надявам, да се ориентирам, дали се движа в правилната посока и дали е необходимо да променя и да подобря нещо в съдържанието на The Malt Symphony.

                    BRUICHLADDICH ISLAY BARLEY 2012 

Кратки бележки на The Malt Symphony.
 
Вкус и аромат.
При изследване на аромата и при първото отпиване (неразредено), богатата палитра буквално ви връхлита. С развитието на вкуса в устата флоралните и плодови мотиви забележимо отстъпват пред дървесните малцови и зърнени вкусове.
 
При добавена вода няма съществено развитие в аромата. При вкуса, пудингът, малцът, дървото и кафявата захар оставят много малко пространство за нежните плодови нотки, а флоралните стават все по ефирни.
 
Заключение.
Уиски подходящо за тържество с приятели, което преминава през повече фази: задушевна вечеря, аперитив с екзотичен десерт и задължително - дълги разговори пред камината (през зимата) или на фона на впечатляващ залез (през останалите сезони).
 
Tasting notes (от сайта на производителя)
 
Цвят – Светла слама.
 
Вкус – Цялостното усещане за добре структурирано младо уиски, свидетелства за бавна и внимателна дестилация, както и за качеството на ечемика от Айла. Комплексен и в същото време изтънчен вкус. Плодовите и зърнени нотки са последвани от дъб, при развитието на вкуса и аромата към небцето.
 
Интензивният плодов и флорален стил, характерен за дестилерията е непосредствен и отчетлив. Комбинацията между овесена каша и оризов пудинг обогатени с малц, кафява захар и суха слама намират естествен завършек в кремообразното тяло. Плодовите нотки на круша, пъпеш и портокал обгръщат сладостта на тофи и фъдж, в още едно изключително съчетание.
 
Аромат – Деликатен и лек аромат с флорални нотки и ванилов крем и интензивен мед се издигат от чашата. Свежестта на киви, пъпеш, кокос и зряла круша се комбинират и преливат към цитрусовата сладост – отличителна за островния ечемик и за бавната спокойна дестилация.
 
Поемете по-дълбоко дъх (е внимавайте, че уискито е 50 градусово) и ще усетите намека за подправки от комбинацията между Френски и Американски дъб. Оставете се да ви води уникалната дълбочина и сладост от тофи и нотки шоколад от дъба. С времето се разкриват все повече характеристики. Ще се появят суха трева и смляно зърно. Завършекът няма да е пълен без отличителния аромат на прясна морска сол.
 
Финал – Солен морски бриз с устойчиви нотки на овъглен дъб, сладък и солен карамел и кафява захар. Пъпешът и кремообразната текстура остават на небцето и ви отнасят далече.
 
    Характер – Съставките впрегнати заедно в това питие, работят усилено за да ви разкажат за произхода на уискито. Те описват своя произход честно и открито: ечемикът, традиционната дестилация и отлежаването на Айла. Честността и гордостта са сърцето на това уиски.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още