Понеделник, 13 Май 2024

Етнографски филм ще покаже как се създават мартеници

Етнографски филм ще покаже как се създават мартеници
Публикация   13:44     04 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     286

    Кратък етнографски филм ще покаже как се създават мартеници. Видео продукцията, която се реализира от „Персей“ ЕООД, става възможна благодарение на проекта „Мартеници и съвременни първомартенски практики – дигитализация и споделяне“, който русенският музей изпълнява с подкрепата на Национален фонд „Култура“. Видеото ще представи в детайли разнообразни техники за изработванена мартеници като начин за съхраняване на паметта за културните практики, свързани с Първи март.

   Демонстрациите се случват с партньорите на музея – „Дунавската задруга на народните художествени занаяти“ в Русе. Мария Браткова, майстор „Художествено плетиво – калоферска дантела“ показва макраме, калоферска дантела, преплитане с пръсти, усукване на червено-бяла нишка, с допълнително преплитане на вълна в други цветове - синьо, зелено. Милена Кръстева представя мартеници с български везбени мотиви, както и изработване на мартеници - помпони. Етнографът Десислава Тихолова демонстрирамартеници и елементи за мартеници, създадени с техниката плъстене и изплетени на една кука, а етнографът Искра Тодорова разказва как се правят различните видове пискюли, как се „раждат“ образите на фолклорните герои Пижо и Пенда.

   Предстои видео съдържанието да бъде качено на сайта на музея, заедно с дигитален каталог на мартениците. По този начин ще се осигури широк достъп до знанието за мартеницата като елемент от нематериалното културно наследство на човечеството, вписана в представителната листа на ЮНЕСКО.


Публикация : 04 Фев, 2022 г.
Тагове : мартеници , филм ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha