Сряда, 9 Октомври 2024

Отчетоха изпълнението на проект за реконструкция и модернизация на ключовия за региона булевард „Трети март“ за малко над 12 милиона лева

Отчетоха изпълнението на проект за реконструкция и модернизация на ключовия за региона булевард „Трети март“ за малко над 12 милиона лева
Публикация   02 Фев, 2022   /     akcent.bg   /     328

   Проведе се заключителна пресконференция по проект „Инвестиране в пътната безопасност и подобряване на свързаността на Община Русе и Окръг Гюргево с транспортна мрежа TEN-T“. От българска страна проектът бе ръковден от заместник-кмета по устройство на територията на Община Русе инж. Магдалина Илиева. Сред гостите на събитието беше и областният управител Анатоли Станев, който се запозна с постигнатото по проекта. По време на срещата Станев изказа благодарност на всички работили за реализирането на проекта и отбеляза, че Областна администрация – Русе ще продължи да съдейства на всички институции от региона за реализиране на подобни значими проекти, които имат реален резултат за обществото.

   Благодарение на усилията на Община Русе и финансовата подкрепа от Европейския съюз беше извършена реконструкция и модернизация на ключовия за региона булевард „Трети март“ и свързания с него Сарайски мост, които са основна артерия за придвижване към Велико Търново и София, част от мрежата TEN-T. По булеварда са изградени нови трасета за движение на велосипеди, а в зоната на кръстовищата, пешеходните и велосипедни пресичания, е осигурена достъпна среда. Всички строителни дейности приключиха окончателно на 22 ноември миналата година.

   С извършените ремонти по пътното платно, тротоарите и връхната конструкция на мостовото съоръжение, са възстановени експлоатационната му годност и нормалната пропускателна способност, което позволява движението по прекъснатата връзка под моста. Капацитетът, устойчивостта и издръжливостта на пътя и съоръженията му също са увеличени, характеристиките на транспортната експлоатация са подобрени и са осигурени по-добри условия за комфортен, безопасен и икономичен транспорт.

   Представители на екипа от румънска страна поясниха, че с цел гарантиране на сигурност, облекчаване и подобряване на транспортните потоци през Дунав мост, са монтирани пътни знаци, светофари и информационни LED табла. Във връзка с европейската, национална и регионална сигурност, и необходимостта от установяване на конкретни мерки за намаляване на пътния риск, е закупено оборудване за нуждите на пътна полиция Гюргево.

   При реализирането на проекта се проведоха и редица информационни кампании за обучение по безопасност на движението на населението в партньорство със съответните заинтересовани институции от двете страни на границата. Събитията бяха ориентирани предимно към децата и младежите, но предоставиха ценна информация на родителите за правилата и инструкциите за безопасност на движението в трансграничния регион.

   На събитието присъстваха заместник областните управители д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, председателят на Окръжния съвет в Гюргево Думитру Беяну, ръководителят на проекта от румънска страна Кристина Ингяуа.

   Проектът се осъществи по Програма „INTERREG V-A Румъния-България“ 2014-2020 г., Приоритетна ос 1 „Добре свързан регион“, Специфична цел 1.1 „Подобряване на планирането, развитието и координацията на трансграничните транспортни системи за по-добро свързване към транспортната мрежа TEN-T“. Обшата стойност на проекта е малко над 12 милиона лева.

 

 

 

Тагове : проект , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha