Г. Минасян: Стабилен икономически растеж не се постига с раздаване на пари

Г. Минасян: Стабилен икономически растеж не се постига с раздаване на пари
Публикация   23:22     01 Фев, 2022 /     akcent.bg   /     465

Създава се мораториум върху инвестициите, а от състоянието на инвестиционния процес не личи забързано и ентусиазирано инвестиционно покритие, посочи Емил Хърсев

   Пътят за стабилен икономически растеж не е чрез раздаване на помощи и компенсации. Това мнение изрази по БНТ проф. Гарабед Минасян в коментар за Бюджет 2022.

   Според икономиста в него има елемент на разточителност и раздаване на пари. „Хората привикват на получаване на пари и отказването не е толкова лесно и просто“, смята той.

  Проф. Минасян посочи, че каквото и да се говори, винаги става въпрос за пари и потвърди, че в проектобюджета има „редица отличаващи се моменти и най-същественото е, че е насочен повече към осигуряване за по-ускорен икономически растеж".

   Той обаче смята, че когато има разточителство на пари, това се свързва с по-голяма социална политика и намаляване на социалното разслоение. „При всички случай трябва да сме наясно, че когато има повече социално разслоение, се насажда по-голямо социално напрежение, което избива“, изтъкна Гарабед Минасян.

  По думите му все повече се увеличават субсидиите и разходите за заплати в бюджета.

   Що се отнася до инвестициите в бюджета, икономистът потвърди, че се предвижда съществено увеличение на капиталовите разходи със 7,5 млрд. лв. „Въпросът е дали ще съумее правителството да използва и да организира процеса с проектите“, коментира Минасян.

  Доц. Емил Хърсев се съгласи, че бюджетът стимулира растежа, но има притеснителни фактори: разточителен е, генерира по-голям дълг, бюджетът не е завършен и не личи промяната в него.

   „Бюджетът не трябва да ни храни, не може да храни нацията“, категоричен е финансистът.

   Според него се създава мораториум върху инвестициите, като от гледна точка на днешното състояние на инвестиционни процес не личи забързано и ентусиазирано инвестиционно покритие.

Тагове : Минасян , разтеж ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha