Владимир Маринов в Русе: Проектобюджетът за 2022 година е най-социалният за годините на прехода /обновена/

Владимир Маринов в Русе: Проектобюджетът за 2022 година е най-социалният за годините на прехода /обновена/
Публикация   21:17     31 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     633

Румен Петков: Доставките на газ за Европа в продължение на години ги спират Съединените щати, АЕЦ "Белене" е без алтернатива

   Проектобюджетът за 2022 година е най-социалният, сравнен с всички държавни бюджети в годините на прехода. И големият принос тук е на КП „БСП за България“. Това заяви на пресконференция народният представител на АБВ в коалиция „БСП за България“ Владимир Маринов, член на бюджетната комисия в парламента. Той обясни, че за първи път плащанията по социални политики и дейности, вкл. здравеопазване и образование, надхвърлят 20 млрд. лв. в тази сума влиза увеличаването на минималната работна заплата и на максималния осигурителен доход, индексацията на пенсиите, детските надбавки и парите за майчинство. Маринов отбеляза, че настояване от страна на ПП АБВ за безплатни детски градини и ясли най-сетне намира място в държавния бюджет за тази година и изрази надежда, че тази идея ще получи максимална подкрепа в пленарната зала.

  30 процента повече са заложени в новия бюджет за капиталови разходи на общините спряво миналата година , а за общините са предвидени над 1 млрд. повече,

   Възможността за разходване на повече средства Маринов отдава заради безогледното крадене по времето на Борисов.

   Владимир Маринов отново акцентира върху непосилните цени за електроенергия и подчерта  необходимостта социалните заведения, в това число болници, училища и детски градини, да бъдат върнати на регулирания пазар на тока чрез законов механизъм.

   „Вариантите, които също се коментират в момента, е за намаляване на ДДС ставката, дори има идеи за нейното отпадане за конкретен период от време. Въпрос на изчисления от страна на Министерството на финансите, защото това би повлияло много тежко на държавния бюджет", каза още Владимир Маринов. КП „БСП за България“ настоява за стоките от малката потребителска кошница ДДС да бъде намален от 20% на 9%, посочи още народният представител.

   Маринов коментира и събитията по енергийния въпрос, като определи като закъсняло отстраняването на борда на директорите на „Булгаргаз“. Според него същото трябва да се случи и с ръководството на „Булгартрансгаз“. За изпълнението на интерконектора Комотини-Стара Загора, по който трябва да минава два пъти по евтиният азерски газ, Маринов подчерта закъснението на  проекта извън всякакви срокове по договор и коментира, че причина за това закъснение са „нечии интереси“.

   Председателят на АБВ Румен Петков добави, че от 1 юли тази година България ще плаща неустойки на азерите заради това, че не получаваме договорения газ. Става въпрос за 2 млрд. евро неустойка.

   „Днес се говори как Русия ще обяви, че спира доставките на газ за Европа. Доставките на газ за Европа в продължение на години ги спират Съединените щати“, коментира Петков и за пример даде неосъщественият „Южен поток“ през България.

  Лидерът на АБВ  изрази убеждението си, че е наложително да бъдат изградени ядрени мощности в Белене и още в Козлодуй и че нямат алтернатива.

   Колкото до напрежението между Русия и Украйна Петков коментира, че няма пряка заплаха и проблемът трябва да бъде решен без посредници.  

  Какво се случва с оръжието, оставено в Афганистан след напускане на американските войски и тези на НАТО и дали няма да се появи и сред новосформиращите се в Украйна националистични формирования, пита още Петков.

    Който бута страната към предсрочни избори, не и мисли доброто, изрази позиция лидерът на АБВ относно стабилността на коалицията.

    В пресконференцията участие взеха още- депутатът на БСП за България Крум Зарков, областния лидер на социалистите в Русе Пламен Рашев , областният председател на АБВ в Русе Валери Иванов, общинският председател на младежкото БСП Нора Стоянова и др. Впечатление направи отсъствието на представител на местната коалиция от Политическо движение Социалдемократи.

   Зарков зададе пример за коалиционна култура и партньорство между БСП и АБВ, което е положило основите още преди 4 години, и то в Русе



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още