Четвъртък, 9 Май 2024

Ускоряване на подпомагането на общини и на бизнеса иска ГЕРБ от правителството

Ускоряване на подпомагането на общини и на бизнеса иска ГЕРБ от правителството
Публикация   18:47     31 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     368

Искането на опозицията е държавата да гарантира нормалното функциониране на общините, училища, болници, църкви и джамии

   Среща с кметове на общини и малки населени места в Русенско организира председателят на парламентарната група на ГЕРБ и депутат от Русе Десислава Атанасова. Тя бе на тема: "Финансовите предизвикателства пред местната власт във  времена на кризи".  Участие взеха и  ръководители на културни институции, здравни и учебни заведения, както и представители на религиозни общности.

   За общините предстои финансов колапс, ако няма бързо законодателно решение и компенсации за високата цена на електроенергията, каза Атанасова.
 
Липсата на приет държавен бюджет и адекватни действия на изпълнителната власт обричат местната власт на труден избор - съкращаване на разходи за текущи нужди / осветление в населените места, отопление и режийни разходи в общински дружества или съкращаване на служители/
 
  С около три пъти са се увеличили разходите за електроенергия на общини, болници, манастири и църкви в Русенско. Това стана ясно по време на среща в Русе между председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова и кметове, ръководители на здравни заведения и представители на религиозни общности в региона.

  Според Атанасова общините у нас са изправени пред финансов колапс заради повишената цена на електроенергията.
"Все по-трудно е общинските бюджети да поемат тези разходи", каза русенският депутат.
Кметът на община Две могили Божидар Борисов обясни, че ако за декември 2020 г. разходите за електроенергия са били 11 910 лева, то през декември 2021 г. те са 32 736 лева.
 
   "Ще преразпределим средства от други сектори. Не можем да си позволим да спрем уличното осветление, тъй като ще се увеличи престъпността, а също и пътно-транспортните произшествия", обясни Борисов.
 
   Той предложи поддръжката на уличното осветление да отпадне като ангажимент на общините.
 
   "В малките общини има липса на специалисти, като община Две могили разполага само с един електротехник", обясни Борисов.
Ситуацията с разходите за електроенергия е подобна и в останалите общини в региона. Сметката за ток на Бяла през декември 2020 г. е била 34 240 лева, а през декември м.г. - 91 632 лева. В общините Ветово и Сливо поле разходите за електроенергия са се увеличили близо три пъти.
 
   Заместник-кметът на Бяла Евгени Димов каза също, че и отоплението на газ е непосилно заради високата цена.
Той даде пример с новоизграден по европроект дом за възрастни хора. Само за два дни разходите за отопление са били около 500 лева. По тази причина общината е решила, тъй като и европроектът позволява, откриването на социалното заведение да бъде на по-късен етап, а не на 1 февруари т.г., както е било по план.
 
   "През ноември 2021 г. разходите за ток на община Русе са 270 000 лева, а през декември - 143 000 лева, тъй като сме получили компенсации от държавата за октомври и ноември", обясни заместник-кметът на Русе Магдалина Илиева. По думите й е нужно да се мисли в посока намаляване на енергопотреблението чрез по-голяма енергоефективност.
 
   Около три пъти са се увеличили сметките за електроенергия и на Университетските болници "Канев" и "Медика", обясниха техни представители. Те допълниха, че се очаква повишение и на цените на медикаментите.
 
  Милен Бакалов от Русенската митрополия каза, че между два и три пъти са се повишили сметките за електричество на църкви и манастири. По думите му тези разходи са непосилни, тъй като приходите не са големи. Той предложи, ако има възможност, църквите и манастирите да преминат на тарифа за битови клиенти.
 
   "Апелираме да се приеме предложението на ПГ ГЕРБ -СДС за 100% държавна помощ за небитовите крайни клиенти – болници, детски градини и училища, молитвени храмове, социални услуги, читалища и др. Бихме искали да видим намеса на правителството. До момента сме свидетели само на поредица от неадекватни действия."
 
   Унивepcитeтитe чpeз Cъвeтa нa peĸтopитe cъщo иcĸaт дoпълнитeлнo финaнcиpaнe, oбяcни пpoф.Mиxaил Илиeв.

Депутатът от ГЕРБ изрази пpитecнeниятa на своите колеги, че мyднocттa, c ĸoятo пpaвитeлcтвoтo peшaвa пpoблeмитe, пocтaвяйĸи ĸaтo пpиopитeт ĸaдpoвитe пpoмeни прави решаването им още по-трудно..

  Сметките за електричество на общините в област Русе са увеличени над 2,5 пъти за период от една година при сравнение декември 2020 - 2021.
 
   Лечебните заведения на територията на областта са в затруднено положение и се присъединяват към апела за бързо решение на кризата, за да не се стигне до свръхзадлъжнялост към доставчици на лекарства и консумативи.
 
   В срещата на тема: "Финансовите предизвикателства пред местната власт във времена на кризи", участваха кметовете на всички общини и малките населени места от областта, ръководители на културни институции, здравни и учебни заведения, както и представители на религиозни общности.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още