Сряда, 9 Октомври 2024

Нелогично голям бюджет за огромни заплати заложени в наследеното от Нинова икономическо министерство

Нелогично голям бюджет за огромни заплати заложени  в наследеното от Нинова икономическо министерство
Публикация   25 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     737

Средномесечен разход за щатна бройка – при Нинова - 9711 лв., при Лорер – 1199 лв.

    Разделянето на бившето министерство на икономиката на две е довело до странни бюджети на новите структури. Министерството на икономиката и индустрията губи 226 щатни бройки заради прехвърляне на дейности към министерството на иновациите и растежа, но това не е довело до промяна в бюджета за заплати на подопечните на Корнелия Нинова служители. Ведомството на Даниел Лорер на свой ред ще има с 4-ма души повече служители от Нинова, но бюджетът му за заплати е в пъти по-нисък.

   Това показва прегледът на предложените проектобюджети на двете министерства и публикуваните за обществено обсъждане устройствени правилници с новата им структура.

   В бюджета за миналата година разходите за персонал на икономическото министерство възлизаха на 47,5 млн. лв. Тогава структурата разполагаше с общо 625 щатни бройки. Според новите устройствени правилници, след разделянето към икономическия министър Корнелия Нинова ще останат 399 служители, а новото министерство на Даниел Лорер ще разполага с 403-ма служители.

   Новите бюджети обаче са, меко казано, странни. Разходите за персонал при Нинова се запазват почти на миналогодишното ниво – 46,5 млн. лв. На този фон Лорер ще разполага само с 5,8 млн. лв. за разходи за персонал.

   В тази разлика няма никаква логика и вероятно става дума за грешка, коментираха пред „Сега“ експерти. Според тях бюджетът на ведомството на Лорер трябва да е около 3 пъти по-висок от настоящото ниво, а този при Нинова е нелогично голям. Потвърждават го и грубите сметки за средномесечен разход за щатна бройка – при Нинова, за 399 служители, сметката показва 9711 лв. разход на месец на щат, при Лорер – 1199 лв.

   На този фон новото министерство на електронното управление ще разполага през 2022 г. за персонал с 18,2 млн. лв., показва още проектобюджетът. Министър Божидар Божанов е предложил структурата да работи с 66 щатни служители.

   Изготвянето на новите устройствени правилници и структурните размествания в изпълнителната власт бяха една от причините за забавяне на проектобюджет 2022, защото няма как да се приема бюджет без ясна структура на министерствата. Правителството даде краен срок от 28 януари за изготвяне на съответните промени в правилниците и съответните закони, свързани със структурните промени. Асен Василев обясни, че по линия на разходите за заплати бюджети няма да се увеличават, а възнагражденията могат да растат само в рамките на икономии. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha