Публикация 22 Ян, 2022 / akcent.bg / 1207 Българското филе Елена е на второ място сред световните класации
Taste Atlas е най-богата и авторитетна кулинарна платформа, която успява да обработи и обедини данните за над 10 хил. рецепти и напитки от целия свят.
Сайтът се фокусира върху традиционните ястия и питиета и всяка година прави собствена класация по разнообразни категории - морски дарове, салати, предястия, паста, супи, сирена и така нататък.
За 2021 г. Taste Atlas обявява българската баница за най-добро тестено изделие. След нея са португалските тарталети и турската баклава.
В описанието към родната баница се посочва, че тя традиционно се прави с бяло сирене, като в тестени кори се завива плънка от сиренето, яйца и кисело мляко. Допълва се още, че в България сервираме баницата най-вече на Коледа и Нова година, но тя може да бъде закупена и като улична храна.
Авторите уточняват още, че българската баница би мога да бъде приготвена и с разнообразна плънка от плодове или зеленчуци.
Кулинарен журналист: "Това е идеалната зимна храна - като прегръдка в момент, в който най-много имате нужда от нея"
Зад българската баница в същата класация се нарежда португалските тарталети, наречени Паштейш де Белем, турската баклава, аржентинските емпанади, както и гръцката бугаца - сладка или солена редена гръцка баница, при която пълнежът обикновено е от кайма, сирене или сладък крем.
Българското бяло сирене пък попада в топ 5 на сирената на 2021 г., а шопската салата е под номер 4 в класацията със салатите.
Taste Atlas нарежда родното филе Елена на второ място при колбасите и българския Мавруд - на трето място при международните вина. В тези категории изпреварваме държави като Франция, Аржентина, Унгария и Хърватия.
Припомняме, че в края на 2021 г. се разрази спор относно българското кулинарно наследство, след като британски сайт определи българската мусака като най-вредното за климата ястие.
След това обаче редица кулинарни специалисти побързаха да похвалят балканската и българската кухня, а сега признание идва и от платформа като Taste Atlas.
Коментари
Все още няма коментари!
Коментирай