Петък, 20 Септември 2024

21 януари - Ден на родилната помощ

21 януари - Ден на родилната помощ

   На този ден почитаме всички онези специалисти, които помагат на живота да се появи на белия свят. Всички дължим благодарност на акушерките, акушер-гинеколозите, неонатолозите и дулите (които имат медицинско образование). Денят се празнува на 21 януари от 1951 г. с указ на Народното събрание и датата е избрана според празника Бабинден, който по стар стил е на тази дата, а по нов - на 8 януари.

   Днешният празник се отбелязва тържествено в АГ отделенията на болниците и клиниките. Екипите се черпят с питка и мед и наричат с:

„Тая година, които са родили,
догодина да повторят,
пълните да са изпразнят,
правните да са напълнят.
Амин!":

   После се извършва ритуала по измиване ръцете на акуширащите специалисти, като им се дарява сапун и кърпа. А тези, които с божията благословия и с тяхна помощ, сме добили децата си, отправяме своите най-дълбоки благодарности.

   През 2020 година в Община Русе са родени 1822 деца или с 89 по-малко от предходната година. Най-малкото дете тежи 700 гр., а най-голямото 4700 гр. Към акушеро-гинекологичните отделения в местните болници са се обърнали и граждани от областите Разград, Силистра, Велико Търново и дори Стара Загора.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha