Сряда, 9 Октомври 2024

,,Булгаргаз,, предлага 14% по-ниска цена на газа

,,Булгаргаз,, предлага 14% по-ниска цена на газа
Публикация   12 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     376

   "Булгаргаз" предлага 14% по-ниска цена на природния газ за февруари, като тя трябва да е 114 лв. за мегаватчас. Това обяви председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов пред "Свободна Европа", като уточни, че очаква това да стане официално до края на деня.

   Предложението на "Булгаргаз" не е окончателно и подлежи на обсъждане и гласуване от регулатора. Реалната цена на газа за февруари ще се разбере на 1 февруари, когато се анализират данните за целия месец.

   От държавното дружество така и не обявиха каква цена са заявили за февруари, но за сметка на това излязоха с прогноза за март. Според тях цената на газа за българския пазар ще е 112.44 лв. като отбелязаха, че фючърсите на европейските борси за март са на цени от 162.33 лв. за мегаватчас.

   Вчера изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов обяви, че дружесдтвото ще предложи по-ниска на природния газ, като предположи, че спадът ще е с 12-13%.

   Според Иван Иванов поскъпването на тока е неизбежно и дори ще е по-голямо от предвиденото от регулатора 10-процентно повишение. По думите му само политически решения могат да го спрат. "А ако правителството реши да пази имиджа и според това колко пари има в бюджета, токът може и да поевтинее", посочи Иванов.

Тагове : Булгаргаз , цена ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha