Четвъртък, 2 Май 2024

Слави Трифонов: Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия

Слави Трифонов: Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия
Публикация   14:29     09 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     689

В Русе тя се представлява от т.н. журналистка Пламенка Атанасова, придвижила се от една коалиция в друга

   Знаете ли коя е политическата партия, която получава най-много пари от държавните субсидии към днешна дата? Оказа се, че това е никому неизвестното политическо движение “Социалдемократи” с никому неизвестната лидерка Елена Нонева. Забележете - Движение “Социалдемократи” няма нито един депутат в Народното събрание, но като една от трите партии, с чиято регистрация “Продължаваме промяната” се яви на изборите, е получила 637 390 лева за периода от 14 ноември до 31 декември. Това са 90% от парите, които всички данъкоплатци сме изплатили като партийна субсидия на “Продължаваме промяната”, на база на получените от обединението гласове на последните избори.

   Загадка е защо анонимните социалдемократи са взели толкова много пари, а останалите две партии-мандатоносителки - “Волт” и “Средна европейска класа” са получили по 35 хиляди лева. Разбирам, че това е въпрос на предварителна коалиционна уговорка, с която Кирил Петков и Асен Василев са се съгласили. Това си е тяхна работа и не ме интересува.

   Няма как обаче да не отбележа, че това е поредната глава от сагата с нелогичното, неморално и извратено финансиране на политическите партии у нас.

   Анонимна партия, без нито един депутат, само за 47 дни получава 637 хиляди лева партийна субсидия. Това наистина е нелогично, неморално и извратено.

   Пак само за 47 дни ГЕРБ е получила 606 233 лева от парите на данъкоплатците, които партията да добави към своята многомилионна банкова сметка. Припомням, че същевременно ГЕРБ продължава да ползва и абсолютно безплатно два етажа от административната сграда на НДК за свои офиси.

   Ще продължа нататък - само за 47 дни ДПС е получила 358 751 лв., а БСП - 267 758 лв.

   Трите партии в обединението “Демократична България” са получили 175 659 лв., а “Възраждане” “патриотично” е взела 134 209 лв.

  Това са солидни финансови инжекции, с които партиите могат да издържат партийни телевизии, да купуват къщи на лидерите си, а като дойдат избори - да купуват гласове.

   Сигурно ще попитате за “Има такъв народ”. “Има такъв народ” е единствената българска партия в момента, която изпълнява волята на суверена, изразена на национален референдум, и която взима само 1 лев партийна субсидия на глас. Така за въпросните 47 дни “Има такъв народ” получи 32 843 лева.

   В предните два парламента “Има такъв народ” предложи субсидията да стане 1 лев, но парламентарното мнозинство го отхвърли. Сега в парламента има нови партии, има и нова ситуация - има няколко кризи и е важно как се харчи всеки един лев.

   Пламенка Ангелова е представителят на въпросното движение /движение явно е заради движението от коалиция в коалиция- до преди тези избори Движение “Социалдемократи” в Русе беше в коалиция с АБВ :

   "Това, което ме привлече в "Продължаваме промяната" е социалната политика. Видяхме в тяхно лице, че онова, за което толкова години говорим, има реален шанс да се случи. Една нова визия за България.", споделя Пламенка Ангелова в предизборните обещания.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha