Данъчните взимат на прицел строителството и земеделието

Данъчните взимат на прицел строителството и земеделието
Публикация   12:55     09 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     548

   През тази година фокусът на работата на Националната агенция за приходите ще е върху укриването на данъци и осигуровки в строителството и в селското стопанство, съобщи пред БНР вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев. Той припомни, че през миналата година благодарение на променения подход събираемостта на данъците е нараснала с 8 млрд. лв. или 18 на сто - значително над инфлацията и икономическия рестеж.

   "Ние вървим индустрия по индустрия. Различни бази данни се навързват и се идентифицират рисковите фирми и дейности. Минали сме през няколко големи индустрии и големите ползватели на обществен ресурс. Предстоят още поне 5-6 големи индустрии", каза Василев.

   По думите му в строителството има голяма маса пари в брой, които не са изсветлени, а работниците не се осигуряват на реалните доходи. Проверките ще започнат от средата на февруари, когато ще е готова връзката между отделните регистри - на трудовите договори, на НАП, митниците. По този начин миналата година били идентифицирани компаниите с големи касови наличности. "Подходът е на най-големите нарушители да се влезе на проверка, а на други да се даде срок доброволно да си поправят нарушенията", каза министърът. Същото ще се прави и в селското стопанство, където фокус ще е акцизът върху горивата.

   Василев припомни, че в коалиционното споразумение е записано да се криминализира плащането на пари в плик. "Ние сме наясно, че за част от бизнеса да плащат осигуровки върху цялата сума е трудност", каза Василев. Затова сумата за ваучери за храна е увеличена от 80 лв. на 200 лв. като е дадена възможност с тях да се плащат и комунални разходи. Сумите са освободени от данък и осигуровки и това е е облекчение и за фирмите, и за работещите. "Като има проблем за решаване, трябва да се даде възможност на бизнеса да подходи реално, но ако не го направи, влизаме в санкционен режим", каза той.

Министърът на финансите каза, че с Бюджет 2022 предлага премахването на два без9смислени според него данъка - данък уикенд и данъка върху лихвите, приходите от които са пренебрежими. Той обаче не се е отказал от намерението си да увеличи максималния осигурителен доход, но това ще стане след консултации.

   Не се предвижда увеличаване на бюджетите на отделните ведомства, а ръст на заплатите на чиновниците ще се търси чрез оптимизация.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha