Понеделник, 13 Май 2024

С "разнобой в коалицията" депутатите приеха достъпа до парламента с COVID сертификат

С
Публикация   17:03     07 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     456

   Един месец, часове наред дискусии, нападки и процедурни хватки отне на новото Народно събрание да приеме правила за достъп до сградата на парламента само със сертификат за COVID-19. Темата за удостоверението за коронавируса се оказа първото видимо разединение в управляващата коалиция, след като "Има такъв народ" показа неодобрението си към решението.

    След близо петчасов дебат, изпълнен както с политически нападки, така и със спорове по юридическите формулировки, депутатите приеха от 24 януари в Народното събрание да се влиза с удостоверения за ваксиниране, преболедуване, изследване или антитела. На входа на парламента ще има възможност за антигенни тестове, като депутатите ще плащат своите, а за медиите, сътрудниците на парламентарните групи и администрацията на парламента разходите ще бъдат поети от бюджета на Народното събрание.

       "Има такъв народ" срещу партньорите

"Има такъв народ" отново се обяви за оттегляне на решението (партията на Слави Трифонов неведнъж е посочвала, че е против сертификатите за COVID-19 - бел. авт.). Момчил Иванов от парламентарната група посочи, че формацията може да внесе предложение за промени в правилника за работа на Народното събрание, в което да пише: "Заклевам се да спазвам конституцията и законите в страната, ако имам зелен сертификат."

   С това той продължи изказването на Ива Митева (бивш председател на Народното събрание - бел. авт.), че е конституционно задължение на депутатите да ходят на работа в Народното събрание. "Как ще се процедира, ако някой народен представител няма сертификат за ваксиниране или преболедуване и не иска да се тества", попита Митева, но не получи отговор. В същия тон бяха и изказванията на депутатите от "Възраждане", че "сертификатът пречи на правото на труд", заключи Елена Гунчева.

Митева изброи и редица юридически забележки за приемането на решението в настоящия му вид. Определи, че Народното събрание иззема функциите на министъра на здравеопазването, чийто заповеди определят мерките срещу разпространението на коронавируса. Посочи, че не е ясно как ще бъде организирано тестването на входа на парламента: "Къде ще се направят пунктове? Трябва да дойдат лаборанти? Има ли бюджет за тестове", попита Ива Митева.

   На критиките на Митева със задоволство реагираха депутати от ГЕРБ-СДС: "Госпожа Митева унищожи това решение и се чудя защо не ги обсъждат предварително в мнозинството тези неща, вместо да се излагате", каза Радослав Чолаков от партията на Бойко Борисов. И Хасан Адемов от ДПС отбеляза "разнобоя в управляващата коалиция".

     Ако един такъв елементарен въпрос не може да бъде решен в рамките на месец, месец и половина, как оттук насетне ще решите големите въпроси в здравеопазването?

      ГЕРБ-СДС срещу "БСП за България"

   Съвсем не по същество за въвеждането на COVID сертификат като условие за достъп до сградата на парламента, ГЕРБ-СДС и "БСП за България" използваха дебата, за да направят взаимни политически атаки. Бившият министър на здравеопазването в правителството на Бойко Борисов Костадин Ангелов отбеляза, че парламентарната група на социалистите е сменила позицията си за COVID правилата, предвид че в предишен парламент "БСП за България" изразявала изразява неразбиране защо трябва да се носят маски в парламента.

    Ангелов говори и за статус на Явор Божанков ("БСП за България") във "Фейсбук", в който пишело, че "когато гащите спрат пръднята, тогава маските ще спрат вируса". В отговор депутатът от социалистическата партия обяви, че е препубликувал шега, илюстрираща отношението към често сменящите се заповеди на тогавашното правителство за COVID мерките.

      Какво всъщност се прие

Решението бе в крайна сметка прието с гласовете на "Продължаваме промяната", ГЕРБ-СДС, ДПС, "БСП за България" и "Демократична България". "Има такъв народ" и "Възраждане" не участваха в гласуването.

   Окончателните правила за сертификатите за достъп до парламента се различават от общовалидните за страната. Народните представители трябва задължително да имат завършен ваксинационен курс (три от одобрените в Европейския съюз ваксини са двудозови, четвъртата е в една), докато българската интерпретация на COVID сертификатите приема за валидно и удостоверението след една доза.

   В правилата за сертификатите за преболедуване в Народното събрание така и не бе уточнено дали документът за преболедуване е валиден за шест месеца (както е по европейските правила) или за една година (както е тълкуванието на българското здравно министерство).



Коментари

  •     Илиев 

    Едва задържали се на "палубата" на последните избори,формацията на С.Т.при едни евентуални предсрочни избори,ще се окаже на "дъното" на политическия живот у нас.Да се пришиеш към една случайна партийка попаднала в НС,означава,че нямаш своя гледна точка в предстоящата работа на днешния парламент.

Коментирай

   captcha