13 директори на професионални гимназии несъгласни с твърденията на областния управител Борислав Българинов в Отворено писмо

13 директори на професионални гимназии несъгласни с твърденията на областния управител Борислав Българинов в Отворено писмо
Публикация   14:31     05 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     1760

  

ОТВОРЕНО ПИСМО

   от директори на професионални гимназии и средни училища, осъществяващи професионална подготовка, в Област Русе

   На 20.12.2021г. насреща с представители на медиите на град Русе, отразена като прессъобщение на сайта на Областна администрация Русе, г-н Борислав Българинов-Областен управител на Област Русе от 20 май 2021г., е отправил несправедливи обвинения към професионалните гимназии в областта и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, към РУО-Русе и началника на РУО-Русе.

    Според г-н Българинов, в Област Русе има осезаема липса на кадри с необходимата подготовка, без интерес към труда и мотивация за учене и развитие,твърдение, с което не можем да се съгласим, защото през настоящата учебна година в Област Русе има 17 професионални гимназии и средни училища, осъществяващи професионална подготовка, в които се обучават над 4053 ученици в дневна форма на обучение, самостоятелна форма на обучение, индивидуална форма на обучение и обучение чрез работа по 90 специалности от Списъка на професиите.

С цел именно повишаването на интереса към труда и мотивацията за учене и развитие на учениците професионалните гимназии и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, организират за своите ученици извънкласни дейности, като за тази учебна година групите за занимания по интереси са над 101.

   Пак във връзка с гореизложеното, професионалните гимназии и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, със съдействието на РУО-Русе са реализирали дейности по над 144 различни програми и проекти.

   В резултат на цялостната дейност на професионалните гимназии в Област Русе и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, и съдействието на РУО-Русе, само през изминалата учебна година нашите ученици са участвали и са завоювали над 96 призови места в международни, национални, регионални, областни и общински състезания, конкурси и др.

   Относно твърдението на г-н Българинов, че бизнесът е разочарован от ерозията в образователно-възпитателния процес и е принуден да създава центрове за обучение и квалификация на място в предприятията, бихме искали да отбележим, че всички професии/специалности за Държавен план-прием се заявяват в съответствие с чл.50(1) т.3 и чл.52(1) т.2 и т.3 от Наредба № 10 от 1 септември 2016г. за организацията и дейностите в училищното образование и че разочарование пред нас бизнесът не е изказвал, въпреки че ние и нашите ученици сме в ежедневни контакти с него. При всички работодатели от Област Русе работят наши възпитаници - бивши и настоящи.

   Мнението на г-н Българинов, че в Област Русе тенденциозно се закриват училища, поради което е категоричен и недостигът на специалисти, не може да бъде коментирано от нас, защото в Република България училища се закриват със заповед на министъра на образованието и науката. Като част от образователната система, ние сме свидетели на закриването на следните професионални гимназии:

  • 2007 г.- Професионална гимназия по железопътен транспорт „Ив. Николов-Ведър“;
  • 2008 г. - Професионална гимназия по текстил;
  • 2012 г. - Професионална гимназия по зърнопреработвателни и хранителни технологии „Проф. Асен Златаров“;
  • 2013 г. - Професионална гимназия по химични технологии и биотехнологии „Проф. Димитър Баларев“.

  Закриването на професионални гимназии в Област Русе - тенденциозно или не, се е извършвало много преди настоящият началник на РУО-Русе да встъпи в длъжност.      

   Г-жа Росица Георгиева не е правила предложения за закриване на професионални гимназии. Напротив, г-жа Росица Георгиева винаги е защитавала тезата, че професионалните гимназии са необходими и те не трябва да се закриват или преобразуват, както и че броят на заявяваните професии/специалности трябва да се увеличава, за да се постигне като краен резултат по-голямо разнообразие от специалисти със средно образование на пазара на труда. Ежегодно и по нейно настояване за Държавния план-прием се предлагат професии/специалности, традиционни за закритите вече професионални гимназии, с идеята, че само така може да се помогне на бизнеса и същите тези специалности да станат отново желани от учениците.

   Не сме съгласни и с твърдението на г-н Българинов, че в професионалните гимназии  липсват качествени преподаватели с необходимия опит и познание. В професионалните гимназии и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, в Област Русе работят над 396 педагогически специалисти, като в ръководените от нас училища 11 от тях са с I ПКС, 44 са с II ПКС, 21са с III ПКС, 102 са с IV ПКС, 85са с V ПКС и 2-ма са със степен доктор. През изминалата учебна година през различни форми за повишаване на квалификацията, в т.ч. вътрешноинституционална квалификация и такава по Годишния план за дейността на РУО-Русе, са преминали всички педагогически специалисти.

   Учителите по професионална подготовка в професионалните гимназии и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, в Област Русе са над 120. Всички учители по професионална подготовка са с висше образование, а една немалка част от тях са кадри, реализирали се първо в бизнес средите.

   Професионалните училища полагат перманентни усилия и за привличането на млади учители-над 48 от педагогическите специалисти в професионалните гимназии и средните училищата, осъществяващи професионална подготовка, са до 35-годишна възраст.

   По въпроса дали комуникацията между РУО-Русе и бизнеса е слаба, както твърди г-н Българинов, без да претендираме, че сме запознати с тази комуникация в нейната цялост,  ще отбележим само, че през изминалата учебна година домакин на Националното съвещание на експертите по професионална подготовка в страната беше РУО-Русе. РУО-Русе беше домакин и на 4 категории състезания от Националното състезание по професии, което определено разкрива отношение към професионалното образование и бизнеса.

   Изводът, направен от господин Българинов, че професионалното образование е недостатъчно ефективно, също е неприемлив за нас, защото за професионалните гимназии в Област Русе и средните училища, осъществяващи професионална подготовка, представителите на бизнеса са партньор в обучението и възпитанието на учениците и ние заедно и ежедневно работим за това да има по-качествени кадри на пазара на труда. Производствените и част от учебните практики на учениците се осъществяват в реална работна среда, по 18специалности в Област Русе се осъществява обучение чрез работа (дуална форма на обучение), повечето професионални гимназии саучаствали и са заявили участие в Проект BG05M2ОP001-2.015-0001 „Ученически практики–2“ - работодателите реално са част от професионалното образование и обучение и от неговата ефективност.

   За качеството на професионалното образование в Област Русе обективен показател могат да бъдат и получените добри и много добри оценки от 5 професионални гимназии в Област Русе при инспектиране от НИО миналата учебна година, както и наградите, получени от професионални училища от областта.

   Единственото от изказването на г-н Българинов, с което можем частично да се съгласим, е необходимостта да се работи  по-ефективно върху мотивацията на децата да изберат подобен тип образование, защото Държавният план-прием за учебната 2021/2022г. е реализиран почти на 100%, което само по себе си доказва голяма ефективност, като за това определено са допринесли както цялостната дейност на професионалните гимназии от Област Русе, средните училища, осъществяващи професионална подготовка, и РУО-Русе,  така и някои ежегодни инициативи, превърнали се вече в традиция - участието на всички професионални гимназии в Панорама на средното образование, организирана от Община Русе и РУО-Русе, организирането на състезания/конкурси за деца, осъществявани със съдействието на Община Русе, организирането на Дни на отворените врати и др.

   Ние сме учители и единственото, което искаме, еда се съхрани създаденото през последните четири години, за  да можем да работим с и за нашите ученици - децата на град Русе. В последните две години работата ни е много затруднена от извънредната епидемиологична обстановка, свързана с COVID-19, но се отнасяме отговорно към нея, защото касае живота, здравето и образованието на учениците ни. Не се оплакваме, защото училищата   в Област Русе работят в атмосфера на толерантност и взаимопомощ, изградена през последните четири години от началника на РУО-Русе. В лицето на г-жа Росица Георгиева имаме подкрепа и създадена възможност за консолидация, които са предпоставка за добър микроклимат и ползотворно сътрудничество. Обстоятелства, които липсваха преди. 

               Албена Кирова-директор на         СУ „Панайот Волов“ – гр. Бяла

              Анелия Георгиева-директор на     ПГ по икономика и управление „Елиас Канети“

               Венцислав Василев-директор на ПГ по промишлени технологии „Атанас Цонев Буров“

               Ивелина Георгиева-директор на ПГ по речно корабостроене и корабоплаване

              Камелия Денчева-директор на      ПГ по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“

              Мариана Гъркова - директор на ПГ по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“

             Милена Досева - директор на ПГ по селско стопанство „Ангел Кънчев“

            Надежда Русева - директор на ПГ по електротехника и електротехника „Апостол Арнаудов“

            Нина Димитрова - директор на ПГ по механотехника „Ю. Гагарин“

            Радосвета Жекова - директор на ПГ по транспорт

            Ренета Вълева - директор на ПГ по туризъм „Иван П. Павлов“

            Светлозар Донев - директор на ПГ по селско стопанство „К. А. Тимирязев“

            Стефка Тончева - директор на СУ „Васил Левски“ - гр. Ветово



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha