Четвъртък, 2 Май 2024

Бойко Рашков: 30 - 40% от авансовите плащания за "Хемус" са отивали в ГЕРБ

 Бойко Рашков: 30 - 40% от авансовите плащания за
Публикация   17:03     04 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     157

   За министъра на вътрешните работи Бойко Рашков няма никакво съмнение, че 30-40% от авансовите преводи за строежа на отделни лотове на магистрала "Хемус" не са използвани за строителство, а са отивали в една определена политическа партия - ГЕРБ. Това той заяви пред журналисти на излизане след продължилия два часа разпит в Софийската градска прокуратура.

   Днес държавното обвинение разпита министъра за твърденията му, че знае къде са парите, платени авансово за строителството на магистрала "Хемус", след като в края на декември демонстративно обяви, че ще го направи. Рашков не спомена имена и конкретика. "Това е задължение на досъдебното производство да го установи", заяви.

   Между 30 и 40% от 80 млн. лв., отделени за Пот 5 на магистралата, са отклонявани за представители ГЕРБ, уточни Рашков. Така той си обяснява и сложните конструкции и схемата с кухите фирми, през които са минавали парите. По думите на Рашков отклоняването на средства е започнало преди 2020 година, имало данни за подобни действия и в периода 2018 - 2019 г.Според Рашков прокуратурата не обръща внимание на други материали, които е получила от МВР със становища за започване на досъдебно производство, касаещи строежа на други лотове на "Хемус".

   До момента вътрешният министър няма отговор от прокуратурата взела ли е решение по тези становища и какво е то. "Аз заявих на прокурора, че нямам доверие в прокуратурата и съм напълно убеден, че ако кажа конкретни факти и се задълбоча съвсем, тази информация цялата ще отиде към Борисов (бившия премиер - бел.ред.). А Борисов, нищо чудно в един момент да стане мишена на самата прокуратура", заяви Рашков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha