Свлачище блокира жителите на три къщи във Ветово

Свлачище блокира жителите на три къщи във Ветово
Публикация   09:48     04 Ян, 2022 /     akcent.bg   /     493

Щетите са вероятно около половин милион лева

. Земната маса е била подкопана от спукан водопровод и буквално в рамките на минути е започнало свличането на улицата към по-ниската част на града, по която преди това са минали няколко автомобила. Това съобщават от областна администрация при извършената на място проверка. Жителите на три къщи са останали блокирани в домовете си, тъй като пропастта е на няколко метра от портите им. Към момента опасност за живота и здравето на хората няма. Предприети са всички необходими мерки за решаване на проблема.

   Част от потърпевшите споделиха тревогите си със заместник областния управител, като най-голямото им опасение да не останат на улицата. За сега две семейства са настанени при роднини.

    Пътят, който се е свлякъл, е правен преди повече от 20 години и е изграждан не с асфалт, а с бетонна настилка. Ако завали дъжд, обстановката може рязко да се промени. Затова алармираха и експертите, които участваха в заседанието на провелата се по-рано през деня Областна междуведомствена комисия. Притеснително е, че целият скат, който е в протежение на близо 500 метра, може да се свлече. Предстой да бъде изготвено писмо до Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, за да се отпуснат необходимите пари за укрепителните дейности. На този етап е рано да се каже колко ще струва всичко, тъй като все още не са изготвени количествено-стойностните сметки. По неофициални данни обаче и по думите на кмета най-вероятно става дума за сума над 500 000 лева.

   И към момента аварийните екипи на ВиК-Русе и ЕРП-Север работят. Водоподаването в населеното място в ече  е възстановено, макар и по обходна тръба. В непосредствена близост до свлачището има и електрически стълб. От енергоразпределителното дружество прехвърлят захранването на къщите от опасния стълб на съседните, за да имат хората ток.

    Утре предстои геоложко обследване на района.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha