Вторник, 30 Април 2024

Шансът за избори през 2022 г. е 30%, около местните избори през 2023 г. – 50%

Шансът за избори през 2022 г. е 30%, около местните избори през 2023 г. – 50%
Публикация   09:35     03 Ян, 2022 /     Боряна Димитрова   /     662

   Какви са надеждите ви и какви опасенията за 2022 г.?

 - Надеждите ми са здрава и отговорна политическа, икономическа и социална среда. Среда, която ще помага на хората да отсяват истината от заблудите, резултатите от намеренията, дължимото професионално и морално поведение от морализаторските претенции.

   Кое е неизбежното в политическата среда, което ще се случи?

- И тази година ще повторя, че не вярвам в неизбежното, поне що се отнася до политическата среда. Какво ще се случи, от нас зависи.

   Ако съдим по разположението на силите, висока е вероятността за сериозен сблъсък между управляващи и опозиция, по-силно от обичайното влияние на външно-политически фактори върху вътрешните събития, първи разломи между президент и управляващо мнозинство, между коалиционните партньори, първи парламентарни номадства.

   Ще усетим ли промяна по отношение на бюрокрацията, корупцията, условията за правене на бизнес, данъците, градската среда, транспорта, здравеопазването?

- Бързи ефекти в толкова широк спектър от сфери е нереалистично да се очакват. По-полезно за новото управление е да определи няколко ключови индикатора, по които да търси напредък.

Тук, на първо място би следвало да стои спадът на Ковид смъртността. На второ, намаляването на корупцията (онези 8 млрд. кражби, за които говори Кирил Петков) би трябвало да доведе до повече постъпления в държавния бюджет, по-ефективни харчове и до по-успешен бизнес. В електронното управление е добре държавните институции да започнат поне да признават електронния подпис върху документите - полезно за тях, за бизнеса, а и за климата.

И така, първо десет приоритета, с десет резултата. После - още десет. Ако малките стъпки дават резултат, ще може да се усети вятърът на промяната.

    Ще бъде ли стабилно новото управление?

- Предвид формулата и състава на новата коалиция, на нея ще й е необходима изключителна виртуозност и рядко срещаща се по нашите ширини свръх добра воля, за да може да гарантира управленска и обществена стабилност. Въпреки това, шанс има. И той е както в това, че никой не желае скорошни нови избори, така и в намерението на коалицията да разпредели финансовите потоци от ЕС, като покаже стабилизиращ, а не корупционен ефект върху икономиката. Това е жизнено важно за нея и ще е реален тест за устойчивост.

    Трите най-сериозни риска пред коалиционната формула и правителство за 2022 г.?

• Трудността да овладеят (включително поради различните си разбирания и подходи) енергийната и здравната/ковид криза.

• Разпределението на финансовите средства в Бюджет 2022 и по Плана за възстановяване и устойчивост между отделните министерства; тук влиза и изключително чувствителният въпрос за годината на отказ от въгледобива.

• Кадровите назначения - в новия ВСС, други структури на съдебната власт, службите, регулаторните органи.

          Какво очаквате от заявилите се като опозиция ГЕРБ и ДПС?

- Нямам специални очаквания, просто трябва да се държат като нормална опозиция. В политическата игра, за да се изобличи слабостта на опонента, несъмнено има и "удари заради самите удари". Но ако останат само на това равнище, бързо ще се превърнат в креслива и дребнава опозиция. Ще е новост спрямо предишните Народни събрания, ако в парламентарните дебати вместо корпоративното и заядливо, надделее едно стратегическо мислене.

  Ще има ли промяна в доминацията изпълнителната власт да е водеща/по-силна/активна от законодателната?

   - Много заявки бяха направени в тази посока, но от казуса с мораториума върху цените на тока се видя, че изпълнителната власт е отново доминираща. По принцип в това няма нищо лошо. Този модел е присъщ на парламентарните републики, в които кабинетът е водещ по отношение на законодателната програма и решенията. Проблемът е в друго - дали депутатите са на ниво, което да им позволява да водят аргументиран дебат, с реални контролни функции, а не, както е ставало в предишни парламенти, и както стана сега с мораториума, първо да се гласува нещо, а после - да се мисли по него.

   Какъв президент ще видим през първата година на втория му мандат?

- Президент, който ще започне да преизгражда имиджа си в посока държавност, институционалност, национален интерес, но едновременно с това ще се стреми да задържи властовите лостове, които вече е овладял. Тук интересният въпрос е, дали това "пребалансиране" ще е отразено в проекта за нова конституция, който все още не е станал публично достояние, или ще се извършва ad hoc, в зависимост от конюнктурата.

   Кога ще са следващите парламентарни избори според вас?

- Зависи от това как ще потръгне управлението на четворната коалиция. Налагането на мораториум, например, още с първите стъпки на новата власт, е меко казано, недобър знак. Дипломацията по казуса със Северна Македония изисква също висш пилотаж, а поверяването му на старите ДС кадри е не по-малко озадачаващо. Но нека изчакаме 100 дни, за да имаме по-сигурен фундамент за прогнози. Към момента, бих отговорила така - 30% шанс за избори през 2022, 50% - около местните избори (2023 г.) и 20% - пълен мандат на правителството.

   Идва ли краят на пандемията от коронавирус?

- За обувките, питайте обущаря! Не смятам, че всеки трябва да се прави на специалист по всичко, това само делегитимира науката. Когато и обаче да дойде краят на пандемията, преодоляването на социалните й последици ще изисква много търпение и солидарност между всички нас.

Тагове : избори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha