Четвъртък, 19 Септември 2024

Замразяват заплатата на управителя на БНБ на 20 313 лева месечно

   Замразяват заплатата  на управителя на БНБ на 20 313 лева месечно
Публикация   02 Ян, 2022   /     akcent.bg   /     373

С 5% ще бъдат увеличени заплатите на служителите на банката с изключение на тези на членовете на управителния съвет

   С 5% ще бъдат увеличени заплатите на служителите в БНБ с изключение на тези на членовете на управителния съвет на банката, съобщава БНР, позовавайки се на бюджета на Централната банка за 2022-ра година, публикуван на сайта на Националната банка.

   Гуверньорът, подуправителите и останалите членове на Управителния съвет ще запазят настоящето си възнаграждение. Основната част от разходите на Централната банка ще са свързани с функциите й по поддържане на паричното обращение и участието й в редица европейски организации.

   20 313 лева е възнаграждението на управителя на БНБ месечно. Това означава, че наследникът на настоящия гуверньор, чиито мандат изтече през юли миналата година, ще продължи да получава същата сума през 2022 година. Подуправителите ще продължат да получават над 17 000 лева месечно, а останалите членове на управителния съвет ще получават сума под 6 000 лева.

   Това е единствената група, които няма да получат увеличение на възнаграждението си, което по правило не трябва да се отклонява повече от 5-процента от възнагражденията за експерти на сходни позиции в други банки.

Оценката на БНБ обаче е, че в момента възнагражденията изостават спрямо тези в частния сектор. Така за група ръководен персонал средно заплащането ще надхвърли 7000 лева, а за специалистите - 3000 и за поддържащия персонал 1800 лева.

   Разчетите на БНБ са направени при минимална работна заплата от 650 лева и максимален осигурителен праг от 3000 лева, а актуализацията на възнагражденията на служителите е свързана и с инфлационните процеси в страната.

   По-голямата част от ръста на общия разход за персонал обаче отива не за увеличение на възнагражденията, а за кадрово израстване.

   Бюджетът на Централната банка за годината възлиза на 136 милиона лева, което е минимално увеличение спрямо 2021-ва година. Част от тях са заради участието на БНБ в редица европейски институции, както и за осигуряването на по-добра защита и подобряване на софтуерните продукти, използвани от банката, посочва БНР.

Тагове : заплата , БНБ , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha