Прогноза: Пазарът на имоти в момента е преекспониран,здравословно ще е еуфорията да спре

Прогноза: Пазарът на имоти в момента е преекспониран,здравословно ще е еуфорията да спре
Публикация   10:09     29 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     554

  Сентенцията "Нищо не продава повече от страха" доста добре описва случилото се на пазара на имоти през 2021 г. Това беше година, която изненада дори работещите в строителството, строителните материали, проектирането и търговията с недвижими имоти.

  Страх от какво? От това, че парите ни в банките намаляват заради такса наличност. Инфлацията изяжда спестяванията на тези, които ги имат. Банките и правителствата печатат милиарди и трилиони, за да стимулират икономиките, и т.н.

   Пазарът на жилища в момента е преекспониран както като запълняемост (вероятно между 25% и 30% са необитаваните жилища в столицата), така и като цени през последните месеци. Голямото предлагане на свободни имоти е и една от причините наемните нива да се задържат, при ръст на продажните цени.

  Какво ще се случи през 2022? Много се надявам сегашната еуфория за покупка на имот на всяка цена скоро да спре. Определено смятам, че това ще е по-здравословно за личните финанси и спестявания на много хора, които с години са събирали средства за лоши дни и/или инвестиция.

   Продължаваме да сме много зависими от фактора "ковид", който все така разтърсва икономиките. Той повлия върху доставките на материали, а от там - и върху цените им.

   Пазарът на жилища немалко зависи и от поведението на банките. В последните седмици забелязваме лек отлив на купувачите с ипотеки. Ако тази тенденция продължи, пазарът ще се охлади и темпът в ръста на цените ще намалее. Тук важна роля ще изиграе и поведението на банките - дали ще решат да продават ипотечните си кредити при по-високи лихви, което допълнително би забавило темпа на пазара, или ще запазят сегашните нива.

   Какво ще се случи предстои да разберем още в първите месеци на 2022 г., когато и цените на тока и горивата ще окажат охлаждащо въздействие върху всички нас.

 

 


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha