Европейският газ и електроенергия продължават спадовете

Европейският газ и електроенергия продължават спадовете
Публикация   07:29     29 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     391

Доставките на втечнен природен газ обещават облекчение

   Цените на природния газ в Европа се понижиха за четвърти ден, тъй като се очаква доставките от САЩ да облекчат напрегнатия пазар, а търговците отчетоха както по-мекото време, така и рисковете за търсенето от развитието на вируса Omicron. 

   Бенчмаркът на холандския газ за предния месец се понижи с цели 19 % до 90 евро (101,88 USD) за мегаватчас, което е най-ниската стойност от 6 декември насам. Германската електроенергия за януари поевтиня с 36% до 220 евро за мегаватчас, тъй като по-ниските цени на природния газ оскъпяват производството на електроенергия. 

   Европейските договори за природен газ бяха изключително нестабилни. Миналия вторник цените се покачиха до рекордни нива от над 180 евро за мегаватчас, след като руските потоци рязко намаляха. Това е 10 пъти по-високо от цените през предходната година. Оттогава цената на горивото се понижи, тъй като към Европа се насочват доставки на втечнен природен газ, които облекчават енергийната криза в региона.

Цените на природния газ бяха силно променливи по време на празниците. 
Energy Europe
   Все повече кораби за втечнен природен газ се насочват към западноевропейските пристанища. Регионът привлича повече доставки, тъй като най-големите купувачи на втечнен природен газ в Азия предпочитат да използват запасите си през тази зима, вместо да се снабдяват с нови. 

   Прогнозите за по-меко време за голяма част от континентална Европа ще ограничат търсенето на енергия, а освен това съществуваше несигурност относно въздействието на бързо разпространяващия се Омикрон. Инфекциите с коронавирус нараснаха в целия свят, а през уикенда Китай съобщи за най-големия брой местни случаи от януари насам. 

   Въпреки това енергийната криза в Европа не изглежда непосредствено преодолима. По данни на Регионалната платформа за резервации за понеделник на търговете за доставка на природен газ "ден напред" е резервирано нулево пространство за доставка на природен газ през Малнов в Германия, където завършва руският газопровод Ямал-Европа. 

   Русия не е резервирала никакъв капацитет за доставка на газ през Молнов за понеделник

   Руският Газпром не резервира маршрута, защото няма заявки от европейски клиенти, заяви руският президент Владимир Путин на 23 декември. Компанията не планира да предлага спот газ и на електронната си платформа за продажби тази седмица, заяви тя в понеделник. Тя не е предлагала спот газ на платформата от началото на ноември. 

   Към 12:04 ч. в Амстердам бенчмарковият газ се търгуваше със спад от около 12%. Германската електроенергия се понижи с 19%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha