Сряда, 9 Октомври 2024

Петков обяви помощ за бизнеса по нова формула заради скъпия ток, мораториумът може да не е до март

Петков обяви помощ за бизнеса по нова формула заради скъпия ток, мораториумът може да не е до март
Публикация   20 Дек, 2021   /     akcent.bg   /     562

    Правителството на Кирил Петков ще предложи нова помощ за бизнеса заради растящите цени на електроенергията и наложения от парламента мораториум, според който до март догодина тя ще бъде продавана на ставките от 16 декември. Това съобщи пред Би Ти Ви премиерът, който вчера и днес е обсъждал темата с министъра на енергетиката Александър Николов и на финансите Асен Василев. Фирмите ще бъдат подпомагани според цените, за които са договорили да изкупуват електроенергия. Ако те са по-ниски субсидия няма да има, а за тези, които плащат повече помощта ще бъде под формата на процент от цената. Целта е по този начин да се дотират най-нуждаещите се фирми. Окончателният модел на помощта ще бъде представен от министъра на енергетиката през следващата седмица.

   Петков съобщи, че е възможно мораториумът, който парламентът гласува, върху цените на електроенергията, парното и водата да бъде прекратен преди март догодина, какъвто е срокът му.

   "Това не е популистка мярка. Ще го държим за възможно най-кратко време. Ще го използваме да видим дали цените могат да бъдат намалени, да проверим дали има течове по системата. Ще сменим двама членове (председателят Иван Иванов и един от членовете - бел. ред.) на Комисията за енергийно и водно регулиране, които са с изтекли мандати. Трябват ни 20-30 дни за проверка. Надявам се кабинетът да попълни състава на КЕВР. Комисията може да направи инспекции на субектите по веригата и да провери разходите им. Да има регулиращи правомощия, а не просто да е печат за крайната цена. Новият екип се надявам да сложи 20-30-40 одитора и те да си вършат работата. Винаги е най-лесно да се качат цените на крайния потребител. Купихме време", каза Петков.

   Според Петков от ГЕРБ са внесли мораториум с начална дата 1 януари 2021 г., който първоначално бе подкрепен, а на

Добави, че ще бъде изследвана възможността за купуване на газ от Азербайджан.

   "Той е 60% по-евтин. Вчера извикахме изпълнителния директор на Булгаргаз. Ще влезем в комуникация с азерските партньори. Трябва да направим всичко възможно цените, базирани на разходи, да бъдат намалени. Договорите с Газпром изтичат следващата година. Трябва да се подготвим с преговори за следващия период. Трябва да огледаме договорите. Купуваме едва 30% от договорения газ. Има възможност да вкараме по-евтин газ", каза Петков.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha