Дунарит на прага на последни изпитания на изделие за F-16

Дунарит на прага на последни изпитания на изделие за F-16
Публикация   14:51     17 Дек, 2021 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     2122

Заводът скоро ще пусне в експлоатация след напълно възстановяване и модернизация цехът за снаредяване, който преди 2 години изгоря

Илюстрация: rafaelwebsite

  Изп. директор на "Дунарит" АД инж. Петър Петров  пред Акцент.БГ

-  Г-н Петров, една от причините за устойчивото развитие на "Дунарит" е развойната дейност. Заводът има добри професионалисти, които работят и създават нови продукти. Потвърждава ли се тази теза и през 2021 г.?

Така е, поне по едно ново изделие правим на година. Тази година те са две, макар и пред завършване.

 Но като инвестиция най- много работа и финансов ресурс отиде за изграждане на цеха за снаредяване на боеприпаси, който изгоря преди две години. В момента върви усилено строителство и скоро ще бъде пуснат в експлоатация.

  Предвид по-голяма сигурност и безопасност, както и заради използване на по- съвременно оборудване, цехът беше доразрушен напълно и се проектира, изгражда и оборудва  изцяло наново.

  - Какво повече ще получите с изцяло обновения цех?

Покрой пожара тогава имахме в някаква степен противоречия с ГД "Национална полиция", тъй като отказваха да впишат в разрешителното ни за производство едни сходни на нашите изделия, които не бяхме правили до тогава. Става въпрос за изделия от съюзническа държава, които биха дали възможност да произвеждаме боеприпаси за нашите бъдещи изтребители...

- За F 16 ли става дума?

Да, за тях става въпрос. Но вместо да ни съдейства, държавата всячески ни пречеше, по-конкретно ГДНП служба КОС. Съдът отсъди в наша полза, но това ни отне цели две години. А именно в този период "Дунарит" имаше проекто договори за няколко десетки милиона лева.

  - И всичко това се превърна в невъзратима загуба?

Слава на Бога- не. За наше щастие клиентите отново се връщат. Полицията изпълни решението на съда. Парадоксът обаче е, че когато се съдиш с държавен орган и предявиш някакъв материален интерес, все едно съдиш себе си- ще ти платят с твоите пари от събраните данъци.

  В момента работим по договор за доказване на способностите на изделието, след което, ако бъде одобрено, ще се премине към производство. Радостното е, че вече има запитвания и от други клиенти.

   Но съм притеснен, че нашите изделия може и сигурно ще се ползват от външни клиенти, но за да се случи, "Дунарит" трябва да плати на държавата по мнение на експерти между милион и два милиона долара. Остава да живее с надеждата, че платените вече самолети някога може да бъдат тук, а военните да поръчат снаредяване от "Дунарит".

  - Може ли да повторим- "Дунарит" ще може да произвежда снаряжение за самолетите F-16, които ще бъдат доставени на българската военна авиация?

 Да, "Дунарит" ще бъде в състояние да произвежда боеприпаси за тези самолети. Но ... това не означава, че министерството на отбраната ще се впечатли и ще купи нашите изделия...

- Както това се е случвало вече от страна на МВР с произвежданите в Костинброд от МАРС Армор бронежилетки....

Да се надяваме, че греша сега. Но ние ще произвеждаме и ще продаваме на други клиенти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha