Четвъртък, 16 Май 2024

Обвиненият по аферата "Хемус" припадна в съдебната зала

 Обвиненият по аферата
Публикация   13:38     16 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     258

Защитата потвърди, че мъжът иска да свидетелства

   Обвиненият за пране на 53 млн. лева от строителството на АМ "Хемус" Борислав Колев припадна в съдебна зала. Това стана точно преди Софийският апелативен съд да обяви решението си дали мъжът остава за постоянно в ареста, предаде bTV.

   "След първоначален преглед и препоръка на дежурен лекар, беше извикана линейка и обвиняемият бе закаран на преглед. Докато няма мнение от медицинско лице за състоянието на обвиняемия и в негово отсъствие, съдът не може да продължи заседанието и да определи мярка за неотклонение на лицето. По закон това може да стане в негово отсъствие само при изрично заявено съгласие от обвиняемия и защитата му", съобщават от съда.

   Адвокатът на  Борислав Колев заяви, че обвиняемият е искал да съдейства на разследването, тъй като смята, че той не е основното лице в схемата. Това потвърджава съобщеното от прокуратурата и ГДБОП, че мъжът е готов да говори срещу споразумение, което държавното обвинение не желае да договори.

   Делото за "Хемус" предизвика пореден сблъсък между прокуратурата и МВР. Беше започнато разследване срещу шефа на ГДБОП Калин Стоянов и негови служители за оказан натиск върху магистрати. Стоянов пък обвини прокуратурата, че не желае да си свърши работата.

   Стигна се дотам, че наблюдаващите прокурори, които работят по разследването на схемата с "Хемус", си направиха отвод. "В резултат на безпрецедентния неправомерен натиск спрямо прокурорите по делото да извършат действия извън кръга на закона като не протестират мярката за неотклонение на обвиняемия, като му разрешат да пътува в чужбина и да направят така, че да не носи наказателна отговорност, те са счели, че пряко е въздействано върху вътрешното им убеждение", обясни зам.-градския прокурор на София Иво Илиев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha