Четвъртък, 9 Май 2024

ЗСУ - опасен инструмент в ръцете на НПО-тата

ЗСУ - опасен инструмент в ръцете на НПО-тата
Публикация   08:35     14 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     385

    На 14 декември в Клуба на ВМРО се състоя пресконференция, на която общинският съветник от групата на "ПАТРИОТИТЕ-ВМРО" Траян Тотев и Давид Александров - съпредседател на Сдружение РОД запознаха журналисти от регионалните и националните медии с теми, поставени в питане на Траян Тотев до кмета на Община Русе. Акцентът на разискваните въпроси касаеше НПО сектора в община Русе и връзката на тези организации с джендър образованието, както и последствията от приетия на мястото на Закона за социалното подпомагане Закон за социалните услуги. Произтичащите от ЗСУ промени за намаляване на и без това малкото служители в общинската администрация и държавния сектор на услугите е факт, който се отразява негативно върху пълното обхващане на нуждаещите се от подпомагане и най-вече върху ефективността на контрол върху дейността.

   Давид Александров постави въпроса за по-чест контрол върху приемната грижа и сигналите за порочни дейности, които се налагат от някои НПО с чуждестранно финансиране, непочиващи на законови основания, с идеята да се прескача съда при решаване на спорове. Като пример той посочи договорни отношения на русенския АГ комплекс с НПО, при който служител сигнализира за всяко четвърто и нататък родено дете в семейството, без разлика от етноса, като застрашено от изоставяне.

   ВМРО и партньорите ѝ от Сдружение РОД настояват за отмяна на ЗСУ, за връщане на Закона за социалното подпомагане и създаване на нов Семеен кодекс, като категорично се обявяват срещу делегиране права на НПО и най-вече тези с чуждестранно финансиране в сферата на социалните услуги. Изпълнението и контролът върху социалните дейности трябва да бъдат на общините и държавата.

Тагове : ЗСУ , НПО , ВМРО , РОД ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още