Напусна ни Димитър Мочев – бивш областен управител на област Русе, забележителен учен, демократ

Напусна ни Димитър Мочев – бивш областен управител на област Русе, забележителен учен, демократ
Публикация   07:34     14 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     1026

На 10-ти декември 2021 година внезапно ни напусна на 77-годишна възраст Димитър Мочев, съобщава Екип 7.

   В Разград и района той бе познат предимно като политик – един от основателите на Съюза на демократичните сили в областта, областен управител на голямата Русенска област през 1997- 1999  г./в която за известно време влизаше и Разград/, след това и на Разградска област – в края на 90-те години на миналия век.

   Изключително ерудиран, с широки културни интереси, човек на духа – всепризнат факт беше, че областта в негово лице е имала може би най-образования и мъдър управник.

   По-малко известно за широката публика е, че той бе сред най-изтъкнатите наши специалисти в минно-геоложкото дело, че продължаваше да преподава в Минно-геоложкия университет, макар вече да бе пенсионер, че е автор на десетки публикации /предимно за обогатяването на природните суровини/, че издава учебници и монографии и консултира много предприятия в сектора.

   Дипломирал се е в специалността „Обогатяване“ в същата катедра във Висшия минно-геоложки институт, сега Минно-геоложки университет „Св. Иван Рилски“ в София. Има и втора квалификация със степен бакалавър от Математическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

След завършване на висшето си образование започва работа в ДМП „Д. Благоев“ /сега „Каолин“ АД/ в град Сеново. Преминал е през цялата йерархия на длъжности за един специалист от този бранш: началник на смяна, технолог на фабрика, началник на производствено-технологичен отдел, член на управителния съвет и изпълнителен директор на „Каолин“ ЕАД, директор на Дирекция „Подземни богатства и опазване на земните недра“ в Министерство на околната среда и водите.

   Научноизследователската си дейност е започнал в Минно-геоложкия университет, където защитава докторска дисертация по математическо изследване на обогатителни процеси и работи като научен сътрудник I степен. Продължава в Института по приложна минералогия на Българската академия на науките със седалище в Разград, където се хабилитира като старши научен сътрудник II степен. Научно-образователната степен доцент му е присъдена от ВАК в МГУ „Св. Ив. Рилски“, където преподава като гост-доцент и по-късно като редовен доцент и професор.

   Преди година Димитър Мочев издаде „Методи за определяне на технологичните характеристики на минералните суровини“ – уникален труд /по определението на научната общност/, свързан с математическите методи в геологията, нещо като учебник по математически методи в обогатяването. Това изследване веднага бе изкупено и стана нещо като наръчник за компаниите, които се занимават с добив и първична преработка на медно-порфирни златосъдържащи руди, както и на други полезни изкопаеми. Всъщност в производствената дейност на тези компания от години се прилагат много от научните разработки на Димитър Мочев, той и до последно консултираше някои от фирмите, включително и в нашия район.

   Напоследък работеше по превода на написания на латински и на архаичен готически ръкописен шрифт труд на Плиний Стари от началото на първото хилядолетие – уникален източник, непознат досега като цяло. Това е всъщност първият научен труд по геология, а мечтата на Димитър Мочев бе да го издаде и дари на световната научна общност. Беше напреднал в работата си, дано се намери някой, който да продължи делото му и да го издеде…

     Такива хора в днешно време са рядкост…

         Димитър Мочев остави ярка следа и има с какво да бъде запомнен.

       Светла му памет, поклон!

     Акцент.БГ изразява и своите съболезнования към близките.

Тагове : Мочев ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha