Сряда, 9 Октомври 2024

Наредба слага край на тесните паркоместа в гаражите

Наредба слага край на тесните паркоместа в гаражите
Публикация   13 Дек, 2021   /     akcent.bg   /     631

   Проект за промени в наредба слага край на тесните паркоместа в гаражите. Минималният размер на всяко ще е поне 2.75 м ширина, 5.50 м дължина и поне 2.40 м височина. Новите правила ще важат от 1 юни 2022 г., но в момента тече обществено обсъждане преди приемането на промените. Те са публикувани на портала за обществени консултации Strategy.bg и становища ще се приемат до 4 януари.

   Новите текстове в Наредбата за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии имат и друга цел - да стимулират ползването на електромобили. Във всеки гараж с над 10 места ще трябва да има зарядни точки. В обществените сгради изискването е на всеки 5 паркоместа да има поне едно оборудвано със зарядно. При жилищните сгради нормата ще е едно на всеки 10 паркоместа да е за електромобил и да има зарядно.

   Тези изисквания няма да се отнасят за съществуващите сгради, както и за тези вече в строеж. При изработване на проект за основен ремонт или за реконструкция на сградата, обаче, ще се изисква да се спазят новите размери на паркоместата, както и зарядните точки.

   Промените в наредбата ще урегулират и изграждането на автоматични системи за паркиране. Става въпрос за етажни паркинги, които се управляват от компютри, включително и без присъствието на водача на автомобила.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha