Понеделник, 13 Май 2024

Верстапен с първа F1 титла след победа в Абу Даби

Верстапен с първа F1 титла след победа в Абу Даби
Публикация   18:01     12 Дек, 2021 /     Калоян Петров   /     765

   Макс Верстапен спечели първа титла във Формула 1 след битка в последната обиколка на Гран при на Абу Даби с Люис Хамилтън.

   Преди надпреварата пилотите си направиха традиционната снимка всички заедно на стартовата решетка. Липсваше само Никита Мазепин, тъй като по-рано стана ясно, че е с положителен тест за COVID- 19. След това имаше още церемонни по повод последното състезание на Кими Райконен. Заедно със световния шампион за 2007 г. на грида бе и семейството му.

   Люис Хамилтън поведе на старта, Макс Верстапен го атакува няколко завоя по-късно, изпревари, двамата се сбутаха и англичанинът излетя от пистата на шести завой

   Върна се пред съперника си от Ред Бул. Стюардите отбелязаха инцидента, но не го разследваха. Трети излезе Серхио Перес, след като в началото Ландо Норис изхвърча настрани. Карлос Сайнц бе четвърти пред Норис, Шарл Льоклер, Юки Цунода, Валтери Ботас, Естебан Окон, Даниел Рикиардо.

    „Цялото предимство бе върнато преди края на първата обиколка“, бе коментарът на Майкъл Маси към тийм мениджъра на Ред Бул Джонатан Уитли.

   От тима от Милтън Кийнс отправиха повторно запитване към рейс директора и отговорът бе същият.

   Реакцията на Верстапен бе: „Това е просто невероятно.“

   „Стюардите разгледаха ситуацията и няма да я разследват“, допълни Маси.

   В 9-ата от 58 обиколки Макс каза, че задните му гуми започват да се пързалят малко. Преднината на    Хамилтън бе малко над 2,5 секунди. Само за 3 тура достигна 4,6 сек.

  В 12-ия тур Верстапен отново се обади по радиото във връзка със състоянието на гумите си.

    Макс бе в бокса в 14-ата обиколка, сложи гуми хард

Излезе пети, зад Ландо Норис, когото изпревари почти веднага. На Хамилтън му се обадиха от бокса също да мине през пита. Той също взе твърди гуми, излезе втори – на 11 секунди зад Перес. Назад в колоната Льоклер сбърка и изхвърча от пистата. Вследствие на това направи и спиране в бокса в 16-ия тур.

   Верстапен също излетя от пистата в 16-ата обиколка. Хамилтън доближи Перес на 7,5 секунди. Макс бе на под 2 секунди зад Сайнц. В 18-ия тур пилотът на Ред Бул задмина Ферари-то. Даниел Рикиардо взе хард в 19-ата обиколка. Хамилтън настигна Перес на под секунда. В 20-ата обиколка Люис атакува мексиканския пилот, който се защитаваше изключително упорито. След цял тур борба британецът задмина Серхио, а Верстапен – вече трети – се доближи максимално до тях.

    В 24-ата обиколка Хамилтън бе на 2,7 сек пред Верстапен

  Ботас бе трети, като той още не бе спирал в пита. След това бе Перес, вече сменил гуми. Пети и шести вървяха Фернандо Алонсо и Пиер Гасли, също без боксове.

  Кими Райконен излетя от пистата и леко подпря предпазна бариера, отпадайки от последното състезание в кариерата си във Формула 1. Финландецът успя да се прибере в бокса. Джордж Ръсел се обади, че има проблем в задвижващата система.

   В 30-ата обиколка на надпреварата Хамилтън бе на малко над 4 секунди пред Верстапен. Ботас влезе в пита в 31-ия тур и сложи гуми хард. В топ 10 само двама пилоти още не бяха спирали в пита – Алонсо и Гасли (четвърти и пети).

   От Мерцедес попитаха Хамилтън ако се наложи спиране заради кола за сигурност кои гуми предпочита – медиум или хард. Той отговори, че и двата типа вървят добре.

  По-назад Ботас, който бе излязъл девети в колоната, водеше борба с Льоклер за осмото място. Финландецът надделя в 35-ия тур. Авансът на Хамилтън бе нараснал на 5,4 сек. И вторият болид на Алфа Ромео отпадна – Антонио Джовинаци спря на трасето с повреда в скоростите. Рейс контролът пусна режим на виртуален сейфти кар. Верстапен влезе в бокса в 37-ата обиколка и взе още един комплект хард.

    Перес също мина през пита. От Мерцедес се обадиха на Маси да не изкарва кола за сигурност

Виртуалният сейфти кар приключи в 38-ата обиколка. Разликата между Хамилтън и Верстапен бе почти 17 секунди. Макс веднага записа най-бърз тур. Люис водеше дискусия с пита дали не е било твърде рисково да не го вкарат за бокс.

„Няма да успея да поддържам това темпо до края“, каза Хамилтън по радиото.

В 41-ата обиколка разликата бе под 15 секунди. Падна под 14 в 44-ия тур. Люис и Верстапен се оказаха в трафик в 46-ия тур. В 48-ия разликата бе 12,1 сек. В 50-ата – 11 сек.

5 тура преди финала авансът на Хамилтън бе 12 секунди и тогава Николас Латифи се разби. Излезе кола за сигурност. Верстапен влезе в бокса и сложи софт. На Люис му бе казано да не влиза в пита. Перес също сложи меки гуми.

   Хамилтън разпита по радиото какво е положението

  След това каза, че колата за сигурност не се движи с максималната възможна скорост. Перес се прибра в бокса, отпадайки от състезанието.

   Рейс контролът съобщи, че затворените с обиколка коли няма да изпреварват. В предпоследната обиколка болидите получиха право да задминават.

   Състезанието бе подновено за финална обиколка. Верстапен без особени затруднения изпревари Хамилтън. Англичанинът опита да контраатакува, но не успя. Така Макс пресечи пръв финала и взе победата и титлата за сезон 2021.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha