Вторник, 14 Май 2024

От Стратегическия лидерски форум: Пандемията има икономически плюсове, освен минуси

От Стратегическия лидерски форум: Пандемията има икономически плюсове, освен минуси
Публикация   18:28     08 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     443

Създаден е „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Русе, Пловдив, Хасково, Бургас и Габрово.

   „Въз основа на сериозния опит, който придобихме покрай преговорите с автомобилния концерн „Фолксваген” и други големи инвеститори, можем да кажем, че екипът на „Тракия икономическа зона“ /ТИЗ/ и българската държава работим усилено за привличане на мегапроект“, обяви на вчерашния Strategic Leadership Forum Владислав Кънчев, мениджър „Развитие на проекти“ в най-мащабната индустриална зона в Югоизточна Европа. Шестото поредно издание на традиционното годишно събитие, организирано от The Management Board, се проведе присъствено в Grand Hotel Millennium Sofia.

   Участниците разискваха в 5 тематични панела всички ключови аспекти, които управляват света на бизнеса: геополитика, икономика, наука и технологии, здраве и благополучие, лидерство и пътят на лидера. Сред 17-те лектора, изключителни експерти в своите области, бяха известните проф. Илия Гърков /Дънди Прешъс Металс/, Христо Попов /DRONAMICS/, доц. Валентин Вацев, проф. Иво Христов, Теодор Панайотов /COURSEDOT/, д-р Бисер Пукалски /клиника Reviv, военен лекар с над 15 мисии зад граница/, Николай Недялков /Tixi/, доц. Камен Козарев и др. Водещи и модератори на събитието бяха популярни журналисти и мениджъри като Живка Попатанасова от Bloomberg, Христо Нихризов от адвокатско дружество "Димитров, Петров и Ко.", Христо Радичев от "Медияпост Хит Мейл България", Христо Асенов от "Тринити" и др.

   Целта на форума е да даде ясна, практически ориентирана рамка на бизнес света в България, както и в глобален мащаб, отбелязвайки най-значимите и горещи процеси, иновации, събития и тенденции за периода 2021-2022 г. Тази конференция, преди ексклузивна само за членовете на организацията The Management Board, сега отвори врати и към по-широка публика, с цел да подкрепи и зареди със знание всички личности, намиращи се на високо, отговорно ниво в бизнеса. 

   По време на Strategic Leadership Forum се акцентира не само върху минусите, а най-вече на позитивите на сегашната пандемична ситуация. Един от плюсовете е съкращаването на веригите за доставки. Владислав Кънчев даде добрият български пример в тази сфера. В ТИЗ в скоро време ще отвори врати създаденият по време на пандемията първи и единствен засега в Европа завод за нитрилни ръкавици. Нашият континент се снабдява от Азия с тези продукти за защита в сектора на здравеопазването, индустрията и бита. Заводът е инвестиция на българската фирма PPS Manufacturing, която вече работи с научни институти за разработване на биоразградими ръкавици, чрез които да опазваме околната среда.

   Именно в насока опазване на околната среда и постигане на нулев въглероден отпечатък в индустрията е стратегията за развитие на " Тракия икономическа зона", посочи още Кънчев. Създаден е „Консорциум за въглеродно-неутрални индустриални паркове“, в който са включени 5 области, като концепцията е подкрепена от общините Пловдив, Хасково, Бургас, Габрово и Русе. Този пионерски и за Европа проект е силен аргумент при привличането на инвеститори, които искат да ползват „зелена“ енергия за производството на продукти и стоки. ТИЗ предлага на предприемачите не само пътна и комунална инфраструктура, но и социална такава. Именно в ТИЗ са реализирани първи по рода си в страната обекти – обучителен и медицински център в индустриална зона. Предстои и изграждането на детска градина и общежития за работниците.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha