Сряда, 9 Октомври 2024

НАП отново отчита рекордни постъпления

НАП отново отчита рекордни постъпления
Публикация   08 Дек, 2021   /     akcent.bg   /     577

Данъчната администрация обяви, че е събрала с 4 млрд. лв. повече приходи

   Националната агенция за приходите (НАП) отново се похвали с рекордни постъпления през тази година. Постъпилите в НАП приходи се увеличават с 3.7 млрд. лв. спрямо 11-те месеца на миналата година като достигат 25.7 млрд. лева., става ясно от официално съобщение на агенцията.

   От приходната агенция отчитат, че най-висок е ръстът на постъпленията при корпоративен данък – над 80 %, като това основно се дължи на промяната в сроковете за плащане на авансовите вноски. Приходите от данък върху доходите на физическите лица се увеличават с близо 16 на сто, а постъпленията от осигурителни вноски растат устойчиво с почти 10 на сто, спрямо същия период на миналата година.

   В числа: общо данъчните приходи от януари до 30 ноември възлизат на над 14.7 млрд. лева, като данъкът върху доходите на физически лица е близо 3.9 млрд. лв., над 3.1 млрд. лв. е корпоративният данък и 7.5 млрд. лв. ДДС. 

   Общият размер на приходите от осигурителни вноски до края на ноември надвишава 10.5 млрд. лв., в това число над 6,2 млрд. лв. са за държавно обществено осигуряване, 2.7 млрд. лв. – за здравноосигурителни вноски и 1.5 млрд. лева за допълнително задължително пенсионно осигуряване. 

   "Уверени сме, че с тези темпове, ръстът на приходите през 2021 г. ще надмине очакванията ни. Увеличението на доброволното деклариране и плащане от бизнеса и гражданите се дължи на партньорския подход от страна на НАП, фокусът ни - големите данъчни рискове и единното прилагане на закона", е цитиран да казва изпълнителният директор на НАП Румен Спецов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha