Кой е новият председател на Народното събрание Никола Минчев?

Кой е новият председател на Народното събрание Никола Минчев?
Публикация   15:54     03 Дек, 2021 /     akcent.bg   /     618

   Юрист, на 34 години, от "Продължаваме промяната", това е новият председател на парламента Никола Минчев. Той бе избран със 158 гласа "за", 1 - "против" и 72 "въздържал се". Зад кандидатурата му застанаха групите от очакваното управленско мнозинство - "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България", подкрепени и от ДПС. ГЕРБ и 12 от 13-те депутати но "Възраждане" гласуваха "въздържал се". Единственият гласувал "против" бе Николай Дренчев от "Възраждане".

   Без дискусии и с пълно единодушие бяха избрани и седем зам.-председатели на Народното събрание. Това са Мирослав Иванов ("Продължаваме промяната"), Росица Кирова (ГЕРБ - СДС), Мукаддес Налбант (ДПС), Кристиан Вигенин (БСП), доскорошният председател Ива Митева ("Има такъв народ"), Атанас Атанасов ("Демократична България"), Цончо Ганев ("Възраждане"). Седмината заеха места на трибуната от двете страни на председателя. В бъдеще те ще стоят на местата на ротационен принцип, тъй като на трибуната няма достатъчно място за всички. По този начин беше уреден въпросът в 43-ото Народно събрание, когато зам.-председателите бяха осем.
       Призив за екипна работа, а не авторитарни решения

В първото си слово Никола Минчев благодари от трибуната за оказаното му доверие. "С одобрените седем парламентарни групи избирателят ни даде ясен знак, че очаква от нас екипна работа, а не авторитарни решения. Нека посрещаме различията с уважение, нека общата воля се роди в качествената и разумна дискусия в парламента", призова той колегите си в първото си изказване като председател на парламента.
Минчев увери, че ще работи за това парламентът да е място за свободни и градивни дискусии, в които да се създават закони, ускоряващи развитието на страната. "Само така ще се осъществи промяната, за която всички мечтаем."

   Никола Минчев влезе в парламента като депутат от Перник, където водеше листата на "Продължаваме промяната". Преди да влезе в екипа на партията, е бил корпоративен адвокат в кантората "Джингов, Гугински, Кючуков и Величков". Кантората беше наета за консултация след промените в ръководството на Българската банка за развитие.

   "Най-голямата му страст е процесуалното представителство, като е защитавал правата на клиенти пред Арбитражния съд на Международната търговска камара", пише във визитката му в сайта на партията - победител от изборите. Участвал е в конференции и е водил лекция пред Energy Law Group (европейска мрежа от адвокати в областта на енергийното право). Опитът му включва и банкова регулация и капиталови пазари, както и обществени поръчки.

   Минчев е завършил Немската гимназия в София, след което придобива магистърска степен по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Вярва, че с добри закони може да бъде постигнат добър ред, така че да не се налага младите хора да избират между щастието в България и добрата реализация в чужбина. Говори английски и немски език.

   "Целия си живот досега съм изкарал в България. За мен е чест да споделям общи принципи с хора като Кирил Петков и Асен Василев и да бъда част от този екип", споделя Минчев.

   "Никола обича спорта, още помни времето, когато "Миньор" и "Металург" бяха заедно в "А" група", пише още във визитката му.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha