Сряда, 9 Октомври 2024

Газът за декември поскъпва с повече от очакваното

 Газът за декември поскъпва с повече от очакваното
Публикация   01 Дек, 2021   /     akcent.bg   /     626

   С над 9 лева ще поскъпне природният газ, според окончателно утвърдената от КЕВР днес цена за декември. Вместо първоначално предложената цена на природния газ за декември от 96,14 лв. за мегаватчас "Булгаргаз" ЕАД актуализира днес предложението си и подаде заявление този месец природният газ да се продава за 102,33 лв. за мегаватчас, а Енергийният регулатор утвърди поисканата по-висока цена.

   За сравнение през ноември утвърдената от регулатора цена беше 93,19 лв./MWh., което е увеличение с 9,14 лева. Основната причина за поскъпването е скокът на природния газ на международните пазари. 

   Предложената от заявителя цена от 102,33 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) включва компонентите за дейността "обществена доставка" и "задължения към обществото", става ясно от съобщението на страницата на КЕВР.

   В първата заявка за цената на синьото гориво през декември, внесена и обсъдена на откритото заседание на КЕВР на 25 ноември след анализ, изготвен въз основа на представените от "Булгаргаз" ЕАД данни и документи се предлагаше цената на природния газ от 1 декември 2021 г. да бъде 96,14 лева за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Още тогава обаче изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Николай Павлов прогнозира, че цената на природния газ за българския пазар за декември се очаква да бъде малко по-висока от предложената в заявлението на дружеството. Като причина отнове беше посочено покачването на цените на природния газ на европейските газови пазари през последните дни. "Независимо от това цената за българските потребители ще бъде с около 35 на сто по-ниска в сравнение с европейските борси. Осигурени са количествата по договорите с всички клиенти и дружеството има готовност да посрещне есенно-зимния сезон", каза тогава Николай Павлов.Действащата през ноември и утвърдена от регулатора цена на природния газ бе 93,19 лева за мегаватчас.

   В утвърдената цена на природния газ от 102,33 лв./MWh са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността "обществена доставка" и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище "Чирен" в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, обясняват от КЕВР след утвърждаването на новата, по-висока цена днес. 

   При утвърждаването ѝ от КЕВР отчели заявените прогнозни количества природен газ от внос за вътрешния пазар и от запаси природен газ, условията по договорите за доставка от внос за вътрешния пазар, както и усреднения валутен курс на БНБ на лева спрямо чуждестранната валута, в която се заплаща внасяния в страната природен газ. 

Тагове : газ , поскъпване ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha